flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дотримання прав людини в системі кримінальної юстиції: представники ВС взяли участь у підсумковому засіданні Керівного комітету проєкту РЄ

22 грудня 2022, 16:17

Заступник керівника департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду – начальник правового управління (III) Геннадій Зеленов та начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду Ліна Губар взяли участь у підсумковому засіданні Керівного комітету проєкту Ради Європи «Дотримання прав людини в системі кримінальної юстиції України». Це засідання було присвячене завершенню реалізації другої фази проєкту та підсумкам досягнень за 2021–2022 роки з ключовими бенефіціарами.

Співробітництво Верховного Суду із цим проєктом Ради Європи в межах кримінальної юстиції спрямоване на посилення застосування міжнародних стандартів захисту прав людини у практиці Верховного Суду.

Ліна Губар високо оцінила співпрацю з проєктом Ради Європи та результати, досягнуті впродовж 2021–2022 років. Вона подякувала за підтримку Верховного Суду та України, особливо в ці складні для нашої держави часи, та зауважила, що діяльність проєкту була спрямована на потреби українських партнерів, які виникли внаслідок агресії з боку росії.

Спікерка проаналізувала такі ключові напрями співробітництва, як підвищення професійної спроможності суддів з питань, пов’язаних із війною; поглиблення спеціалізації судів; допустимість доказів, отриманих з відкритих джерел у межах кримінальних проваджень щодо грубих порушень прав людини внаслідок російської агресії.

Висловлюючи сподівання на продовження спільної роботи, Ліна Губар окреслила коло тем, які будуть актуальними для Верховного Суду в контексті кримінальної юстиції. Зокрема, йдеться про актуальні питання, які виникають щодо кримінальних правопорушень проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, а саме щодо планування, підготовки, розв’язування та ведення агресивної війни, порушення законів та звичаїв війни. «Ці напрями роботи були б дуже важливими на майбутній період нашої співпраці», – резюмувала Ліна Губар.

Проєкт Ради Європи «Дотримання прав людини в системі кримінальної юстиції України» (Фаза ІІ) реалізується в рамках Плану дій Ради Європи для України на 2018–2022 роки.