flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховному Суді відбулося урочисте засідання Пленуму

16 грудня 2022, 17:31

15 грудня 2022 року з нагоди 105-ї річниці утворення Генерального Суду Української Народної Республіки, 5-річчя діяльності оновленого Верховного Суду та Дня працівників суду відбулося урочисте засідання Пленуму ВС. Участь у зібранні взяли Президент України, керівники найвищих органів державної влади, представники органів держвлади, Надзвичайні та Повноважні Посли країн «Великої сімки», Голова Представництва Європейського Союзу, міжнародні партнери, голови Верховного Суду України у відставці.

Президент України Володимир Зеленський привітав присутніх із професійним святом – Днем працівників суду. «Цей день містить багато важливих сенсів – як історичних, так і політичних. Головний сенс цього дня – сенс моралі. Це день людей, які своєю роботою, своїми принципами мають утверджувати в суспільстві справедливість. Саме справедливість – фундамент морального стану будь-якого суспільства», – зазначив Володимир Зеленський.

За словами Президента України, війна за незалежність України, важка війна, яка ставить перед усіма нами стратегічне завдання – притягнути до відповідальності всіх російських вбивць, катів, терористів, зробити на рівні національної судової системи все можливе, щоб були покарані ті, хто скоїв злочини проти наших людей та держави. Справедливий і здатний працювати в розумні строки український суд – це ключовий елемент виконання цього стратегічного завдання.

Володимир Зеленський зауважив, що Верховний Суд посідає особливе місце в архітектурі справедливості й має бути судом права, який так потрібний і важливий для будь-якої міцної суспільної та юридичної системи.

Глава держави наголосив, що він, як і кожен українець, зацікавлений, щоб в Україні забезпечувалася стабільна судова практика, зрозуміла для суспільства та використання судами нижчих інстанцій.

Володимир Зеленський сказав, що попри війну, попри будь-який спротив продовжується процес реформування державних органів, зокрема суду. Окрім цього, він висловив сподівання на ефективну та прозору роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України і Вищої ради правосуддя, а також на те, що наступного року вдасться заповнити дефіцит суддівських кадрів.

Володимир Зеленський поділився очікуваннями, що зараз розпочнеться рух нашої держави до нового сприйняття людьми судових органів як гілки влади, яка здійснює правосуддя та допомагає суспільству.

Відповідно до Указу Президента України державними нагородами України були відзначені судді. За громадянську мужність, виявлену в умовах військової агресії рф проти України, вірність українському народу нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня суддю Іллічівського районного суду м. Маріуполя Юлію Матвєєву, суддю Красноградського районного суду Харківської області Дмитра Константинова (посмертно).

Голова Верховного Суду Всеволод Князєв привітав запрошених на урочистий Пленум, зазначивши, що новосформований у 2017 році Верховний Суд як фактичний правонаступник Генерального Суду УНР продовжує понад сторічну історію вищого судового органу Української держави.

«Шлях, який пройшов Верховний Суд і кожен із нас від 15 грудня 2017 року й до сьогодні, був сповнений досягнень і всіяний викликами. Утвердження верховенства права, забезпечення сталості та єдності судової практики стали першочерговими завданнями новосформованого Верховного Суду», – акцентував Голова ВС.

Сьогодні, у час повномасштабної військової агресії російської федерації, Україна безстрашно бореться за свою свободу, незалежність, територіальну цілісність, за свій європейський і євроатлантичний вибір, а також за демократичні цінності всієї Європи, всього світу і платить за це найвищу ціну.

«Звірства, які вчиняє ворог, не мають меж. Вони порушують Женевські конвенції щодо правил ведення війни, міжнародне гуманітарне право, статутні принципи ООН. Але ми переконані: справедливість переможе й винні будуть покарані. А та сила, сміливість і незламність українських військових, які самовіддано та невтомно боронять нас від ворога, є не лише взірцем прояву любові до Батьківщини, а й закликом до нас ще наполегливіше працювати задля нашої спільної перемоги», – зауважив Всеволод Князєв.

Звертаючись до суддів, Голова ВС висловив їм свою повагу й шану за те, що кожен із них своєю щоденною кропіткою працею робить внесок у перемогу на нашому фронті – перемогу верховенства права і справедливості. «Впевнений, разом ми подолаємо всі випробування! Якнайскорішої перемоги всім нам, миру на українській землі та в наших родинах!» – сказав на завершення Всеволод Князєв.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук подякував представникам судової системи за те, що вони продовжують виконувати свою місію і під час війни. «Разом з народом України ви продовжували працювати в складних умовах, вершили правосуддя, здійснювали на території України важливу місію – забезпечення справедливості, яка є основним запитом у суспільстві, до якої український народ завжди прагне», — акцентував Руслан Стефанчук.

Він нагадав, що українські реформи, пов’язані із судовою владою, є дороговказом нашого руху до Європейського Союзу. Парламент України, за його словами, завжди буде надійним партнером судової гілки влади у втіленні цих змін у життя. «Це наша спільна робота — зробити сучасне законодавство якісним, зрозумілим і однозначним», — підкреслив Руслан Стефанчук, додавши, що саме від ефективної роботи судових інституцій «значно залежатиме розвиток нашої держави в найближчому майбутньому». «Але за умови, що така робота буде викликати довіру в суспільстві. Честь, довіра, справедливість і право — чотири точки, на яких має будуватися судова влада й майбутнє України. І я переконаний, що ми цього досягнемо», — сказав на завершення Голова Верховної Ради України.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив, що через 105 років ми знову боремося з російським ворогом за те, аби вільно будувати справедливу європейську країну. І Верховний Суд багатьма своїми рішеннями продемонстрував, що розуміє запит українців на справедливість.

«Реформа судової системи, яку ініціював Президент України Володимир Зеленський, буде однією з основ, на якій ми побудуємо нову Україну. Вдячний усім суддям, які працюють сьогодні над тим, щоб верховенство права і справедливість панували в Україні», – наголосив Денис Шмигаль.

Генеральний прокурор Андрій Костін переконаний, що попри всі труднощі на шляху органів системи правосуддя найголовнішим є те, щоб громадяни відчували, що в нашій державі панує справедливість щодо кожного з них.

«За роки своєї діяльності Верховний Суд пройшов славетний шлях становлення і розвитку українського незалежного правосуддя. Однак реалії сьогодення змусили всіх нас працювати в нових надскладних умовах воєнного стану та визначили ключові орієнтири в реалізації надважливої місії суду – відстоювати справедливість в умовах повномасштабного вторгнення держави-терориста на територію нашої країни. І все це задля того, аби забезпечити невідворотність покарання для кожного, хто зі зброєю в руках прийшов на нашу землю», – наголосив Генеральний прокурор.

Запрошуючи до слова Надзвичайного і Повноважного Посла США в Україні та Посла, Голову Представництва ЄС в Україні, Всеволод Князєв подякував урядам і народам країн світу за солідарність з Україною, неоціненну допомогу та підтримку України в її боротьбі з російськими загарбниками. Також Голова ВС від імені всієї судової системи висловив вдячність за підтримку міжнародним партнерам.

Посол, Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас засвідчив незмінну підтримку України Європейським Союзом як у період створення Верховного Суду, так і в часи війни, запевнивши, що ЄС продовжить сприяти Україні в її зусиллях щодо розбудови правовладдя.

«Ми захоплюємося стійкістю Верховного Суду й суддівського корпусу України загалом. Попри війну, руйнування будівель судів і важкі умови праці ви продовжуєте здійснювати правосуддя, оберігаючи найцінніше надбання сучасної цивілізації – правовладдя. Цінність цього надбання особливо гостро відчувається сьогодні, коли Україна б’ється за свободу і виживання як сучасна правова держава. У червні було відкрито нову історичну главу у відносинах між Україною та ЄС: Україна стала кандидатом на вступ до ЄС, а повага до правовладдя – це одна з основних передумов членства у ЄС», – наголосив Матті Маасікас.

Серед основних кроків у посиленні правовладдя і просування процесу вступу України до ЄС — швидке відновлення роботи Вищої ради правосуддя. Посол ЄС закликав Верховний Суд активно підтримати цей процес і висловив сподівання, що з’їзд суддів допоможе відновити функціонування ВРП вже в січні.

Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Бріджит Брінк наголосила, що незалежне правосуддя – це визначальна риса кожної демократичної держави. Це також центральний компонент із захисту прав людини, утвердження справедливості, забезпечення інтересів інвесторів та розвитку економіки.

За словами Бріджит Брінк, з початку незалежності України США спільно з країнами «Великої сімки» та Представництвом ЄС в Україні підтримують судову реформу в Україні. Та сьогодні все ще лишається багато викликів для України, включно з відновленням правосуддя на деокупованих територіях та притягненням до відповідальності за воєнні злочини, вчинені російськими військовими.

«США надають Україні безпекову підтримку та будуть продовжувати це робити. Ми також підтримуємо Україну в її боротьбі за власне майбутнє. Зокрема, щоб побудувати незалежні суди, які здійснюють правосуддя і забезпечують верховенство права. Це важливо для кожної системи», – резюмувала Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні.

Міністр юстиції України Денис Малюська зауважив, що весь народ України та органи державної влади, включно із судами, зараз «в одному човні».

«Ми всі бачимо наше майбутнє в Європейському Союзі, а ЄС – це про цінності. Ключовою з них, а також найголовнішим бар’єром для того, щоб набути статус держави–члена ЄС, є верховенство права. Це залежить від наших спільних зусиль, тому ми маємо рухатися разом», – наголосив міністр.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Денис Маслов зазначив, що зараз наша країна переживає важкі часи, часи випробувань, і судова влада, судді, працівники апаратів судів упевнено тримають удар й оборону країни.

«Я дякую всім суддям, всім працівникам апаратів судів насамперед за їхній внесок в оборону країни. Мені дуже приємно, коли в спілкуванні представники різних міжнародних організацій надзвичайно високо оцінюють роботу Верховного Суду. Попереду ще буде багато викликів, але я переконаний: разом всі три гілки влади впораються з випробуваннями. Ми переможемо й будемо ще сильнішими», – наголосив Денис Маслов.

В. о. Голови Вищої ради правосуддя Віталій Саліхов звернув увагу на те, що потреба у своєчасному здійсненні правосуддя під час війни є надзвичайно великою. «Вища рада правосуддя, Голова та судді Верховного Суду постійно комунікують між собою. У нас єдине бачення проблем, що постали перед судовою владою, і єдина позиція щодо шляхів їх вирішення. Гадаємо, що наші сподівання будуть виправдані й у січні 2023 року з’їзд суддів обере 8 нових членів Вищої ради правосуддя», – зазначив Віталій Саліхов.

Голова Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков наголосив, що сьогодні триває війна і судова система бере безпосередню участь у ній. «До лав Збройних Сил України мобілізовано 60 суддів, майже 300 працівників судової системи теж долучені до ЗСУ. Я хочу подякувати кожному судді, кожному працівнику суду, які щодня доводять, що судова система працює. Нині завдяки Голові Верховного Суду на деокупованих територіях відновлено майже 50 судів. Я хочу подякувати всім вам, ми з вами об’єдналися з однією метою – наблизити нашу перемогу. Ми сильні, незламні та непереможні», – сказав Олексій Сальніков.

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук зауважив, що п’ять років тому ухвалення рішення про формування нового складу Верховного Суду було основною подією в правовому житті нашої країни. «І сьогодні ми можемо констатувати, що така оцінка є абсолютно виправданою, оскільки саме Верховний Суд за цей короткий історичний період зумів вирішити низку накопичених за багато років та нових проблем правозастосування. Нинішнє відзначення роботи ВС відбувається в особливий період – у період війни, агресії російської федерації проти нашої країни. І саме судовій системі потрібно буде встановити справедливість у захисті й поновленні прав усіх тих, хто постраждав від війни», – резюмував Микола Оніщук.

Голова Ради суддів України Богдан Моніч наголосив, що за десять місяців повномасштабної війни, коли реальністю стає створення міжнародного воєнного трибуналу, який судитиме воєнних злочинців, ми оцінили та зважили наші правові позиції, що сформовані судами щодо держави-агресора, і визнали, що сила права має не меншу силу, аніж сила наших Збройних Сил України.

«Об’єднавши ці сили, ми зможемо подолати ворога не лише на полі бою, а й у залах судових засідань, засудивши на довічно сам режим і кожного злочинця, якого породила російська федерація. Після 24 лютого 2022 року багато з нас і багато чого переосмислили, як у власному житті, так і в суспільних та правових процесах, що відбуваються в державі. І судова реформа, над якою нині працюють усі державні інституції, є складовою частиною цих процесів. Чимало вже зроблено й ще більше потрібно зробити. Найважливіше сьогодні – це відновити роботу ВРП, перезавантажити ВККС України і таки забезпечити справедливість для всіх громадян України», – сказав Богдан Моніч.

Велика Палата Верховного Суду посідає особливе місце в системі судоустрою. На цей постійно діючий колегіальний орган покладається відповідальність за забезпечення сталості та єдності судової практики, адже на розгляд ВП ВС передають найскладніші та найважливіші питання, які потребують додаткової уваги. На цьому під час виступу наголосила Секретар ВП ВС Лариса Рогач.

Вона зазначила, що ВП ВС є симбіозом чотирьох юрисдикцій зі своїми особливостями та підходами. Адміністративна юрисдикція гарантує справедливе, неупереджене і своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин; цивільна юрисдикція врегульовує особисті немайнові та майнові відносини; кримінальна – дбає про правове забезпечення охорони прав і свобод людини та громадянина від злочинних посягань. А від ефективної роботи господарської юрисдикції залежить стабільний розвиток економіки і привабливість інвестиційного клімату держави.

Лариса Рогач акцентувала на тому, що війна сильно вплинула на організаційну діяльність ВП ВС та додала нових викликів. Але попри це ВП ВС впоралася з усіма питаннями, продовжує працювати та формувати ключові правові позиції й сталі підходи.

Голова Касаційного адміністративного суду у складі ВС Михайло Смокович переконаний у тому, що Верховний Суд і судова система України мають робити в межах своїх повноважень все для того, щоб наша країна була незалежною, цілісною та стала повноправним учасником Європейського Союзу.

«Оскільки за нами правда, віра, справедливість і весь цивілізований світ, ми цього обов’язково досягнемо, особливо якщо будемо прагнути до цього своїми судовими рішеннями», – впевнений голова КАС ВС. За словами спікера, попри те, що не кожне судове рішення сприймають суспільство та органи влади, кожен суддя має бути переконаним у тому, що ухвалене судове рішення є справедливим. Саме від справедливих рішень залежить утвердження України як правової і демократичної держави.

В. о. голови Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Ніна Ткаченко акцентувала, що справедлива й чесна судова система – це основа будь-якого цивілізованого та демократичного суспільства. Верховний Суд разом з усіма судами вкладає свою частку тяжкої наполегливої розумової праці в розбудову судової системи.

«Тоді як наша держава боронить свої кордони та суверенітет від російської навали, ми, вся судова система, всі судді України, гідно боронимо свою лінію фронту. Всіма силами, плідною роботою, матеріальною допомогою ми підтримуємо нашу державу», – зазначила Ніна Ткаченко, побажавши присутнім успіхів, здоров’я, натхнення, а найголовніше – перемоги й мирного неба над головою.

Голова Касаційного кримінального суду у складі ВС Станіслав Кравченко наголосив, що ранок 24 лютого 2022 року змінив наше уявлення про гарантії захисту прав людини, дієвість міжнародного гуманітарного права, свободу вибору демократичного шляху розвитку. Про те, що людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Ми знали про це й були переконані в непохитності цих, як державних, так і міжнародних, аксіом.

«Суд як державна інституція покликаний здійснювати правосуддя на засадах верховенства права й забезпечувати кожному право на справедливий суд та повагу до інших гарантованих прав і свобод. На Верховний Суд покладаються також функції із забезпечення єдності та сталості судової практики й касаційного перегляду рішень судів першої та апеляційної інстанцій. Авторитет судової влади значно залежить від того, як чітко працює кожна її ланка, як добросовісно виконує свої обов’язки кожен її представник, адже всі ми об’єднані спільними цілями й завданнями – захищати права людини, відновлювати порушений баланс прав, свобод та інтересів й утверджувати справедливість», – резюмував Станіслав Кравченко.

Голова Касаційного цивільного суду у складі ВС Борис Гулько долучився до привітань, подякувавши, зокрема, суддям у відставці, які передали свій неоціненний досвід нинішнім суддям. Також Борис Гулько привітав усіх працівників суду, які щоденною кропіткою роботою забезпечують діяльність суду, до якого люди приходять за справедливим та законним рішенням. «Сьогодні ми відзначаємо не тільки 105-ту річницю від дня утворення Генерального Суду УНР. 105 років тому почалося формування судової влади України», – зазначив голова КЦС ВС.

Голова Верховного Суду (2017–2021) Валентина Данішевська подякувала представникам судової влади, які в лавах ЗСУ й ТрО захищають Україну, і суддям, котрі продовжують здійснювати правосуддя під ворожими обстрілами.

«Пригадую перші місяці та роки роботи ВС. Велике натхнення, амбітні плани, жага до змін – це все надавало нам сил долати перші виклики. Одним з них була велика кількість справ, у яких ми намагалися якнайшвидше ухвалити судове рішення для тих, хто цього чекає. Згодом буденною для нас стала боротьба за незалежність судової влади й за дотримання гарантій суддівської незалежності. Протягом п’яти років Верховний Суд прагнув бути взірцем для суддів і правників у своїх рішеннях та високих стандартах професійної культури. І, як свідчать оцінки правничих організацій, Верховному Суду це вдалося», – переконана Валентина Данішевська.

Голова Верховного Суду (2017–2021) наголосила, що Верховному Суду є куди зростати. Водночас найвищий судовий орган має зберігати своє лідерство. «Верховний Суд є послідовним у своїй нетерпимості до проявів корупції, негідної поведінки суддів. І цей стандарт має бути ключовим для Верховного Суду», – зазначила Валентина Данішевська. На завершення вона акцентувала, що люди завжди чекатимуть від суду справедливості, поваги, співчуття, тому ці якості суддя має пронести через усе своє професійне життя.

Від імені суддів у відставці та голів Верховного Суду України попередніх років присутніх привітав Голова ВСУ у 2006-2011 роках Василь Онопенко. «Судова система – це насамперед люди», – сказав спікер та додав, що судді у відставці, які свого часу зробили великий внесок у розвиток судової системи, пишаються результатами, які вона сьогодні досягла. Попри те, що у різні періоди судова гілка влади піддавалася різним реформам і експериментам, вдалося зберегти її ядро – кадровий потенціал, без якого здійснення правосуддя є неможливим. Василь Онопенко закликав до єдності та гідно долати усі випробування, які випадають на долю судової влади у цей складний час.

Крім того, голови верховних судів європейських країн надіслали відеопривітання з нагоди 5-ї річниці з дня початку роботи Верховного Суду в оновленому форматі та історично значущої події – 105-річчя з дня заснування найвищого судового органу України – Генерального Суду УНР. Очільники судів наголосили на важливій ролі ВС, який стоїть на захисті верховенства права та загальноєвропейських демократичних принципів. Вони висловили захоплення українськими суддями, які в складні для країни часи здійснюють правосуддя і захищають права та свободи громадян, і побажали Україні миру, перемоги в боротьбі за незалежність, демократію, верховенство права й повагу до прав людини.

На завершення урочистого Пленуму Голова ВС Всеволод Князєв подякував присутнім за участь у зібранні та привітання, а також побажав усім успіхів, міцного здоров’я, щастя, добра, миру й перемоги.