flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Пленум Верховного Суду затвердив структуру та штатний розпис апарату ВС і бюджетний запит на 2023 рік

12 грудня 2022, 15:56

9 грудня 2022 року відповідно до вимог п. 11 ч. 2 ст. 46 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» Пленум Верховного Суду затвердив нову структуру та штатний розпис апарату ВС.

Над новою структурою із серпня 2022 року разом з керівником апарату Ольгою Булкою працювала робоча група зі стратегічного розвитку Верховного Суду, яку очолює Голова Верховного Суду і до складу якої входить 42 судді різних касаційних судів. Взяти участь у діяльності робочої групи мали можливість усі судді ВС. Перед групою постало два завдання: привести структуру ВС у відповідність до європейських стандартів з урахуванням наших особливостей та скоротити витрати на утримання апарату.

Нова структура передбачає централізацію управлінських функцій, укрупнення підрозділів і, відповідно, зменшення їх кількості, пониження їх рівня (перетворення управлінь на відділи, відділів – на сектори), що дозволить досягти суттєвої економії витрат, більше як 185 млн грн, без звільнення ще більшої кількості працівників.

При формуванні нової структури також були запроваджені нові прозорі принципи розподілу трудових ресурсів між касаційними судами та судовими палатами, які враховують різну кількість суддів у касаційних судах та окремих судових палатах, рівень навантаження, специфіку розгляду справ у кожній юрисдикції.

Під час розгляду питання щодо оптимізації структури було вирішено скоротити переважно адміністративно-технічний персонал, а не підрозділи, які безпосередньо забезпечують судовий процес. Всього було скорочено 330 посад. Отже, у результаті оптимізації вдалося досягти співвідношення між юридичним та адміністративно-технічним персоналом 65/35, що відповідає європейським підходам.

Також було вирішено, що під час воєнного стану доцільно відмовитись від певного функціоналу: скоротити кількість публікацій на сайті, фейсбуці, інших соціальних мережах та підготовку зовнішньої аналітики (оглядів, дайджестів). Після завершення війни ці важливі функції, безперечно, будуть поновлені в повному обсязі. Відповідно, відділ комунікацій скорочений на 47 %, департамент аналітичної та правової роботи – на 41 %. Інші адміністративні підрозділи були теж скорочені від 22 до 69 %. Секретаріати касаційних судів скорочені на 17–20 %.

Внаслідок оптимізації було зменшено й співвідношення між кількістю суддів та працівників апарату до 6,93 (раніше цей показник становив 8,79).

Доповідаючи щодо загальних підходів, принципів та критеріїв формування структури штату ВС, суддя ВС, координатор робочої групи Олена Кібенко зазначила: «Вимога максимально зменшити витрати під час війни – цілком очевидна. Запропонована структура та штатний розпис дозволять зберегти працездатність Верховного Суду. Нова структура орієнтована на багатофункціональність працівників, взаємозамінність, можливість швидкого перерозподілу трудових ресурсів між різними підрозділами, їх більш ефективне використання».

Олена Кібенко звернула увагу, що в процесі роботи над новою структурою робоча група отримала та опрацювала пропозиції керівників усіх структурних підрозділів, вивчила закордонний досвід, провела численні консультації та обговорення серед суддів і працівників апарату на рівні судових палат, касаційних судів, після яких проєкти структури апарату та штатного розпису неодноразово коригувалися, уточнювалися. Отже, був забезпечений прозорий, відкритий і демократичний процес роботи над новою структурою апарату Верховного Суду.

Другий доповідач із цього питання – керівник апарату ВС Ольга Булка детально зупинилася на структурі апарату та штатному розписі ВС, а також політиці формування структури апарату ВС.

Голова ВС Всеволод Князєв акцентував, що через російську агресію сьогодні Україна переживає складні часи: ворог вбиває людей, нищить інфраструктуру, економіку держави. «Коштів державного бюджету не вистачає на оборонну сферу, не кажучи вже про фінансове забезпечення лікарень, шкіл, виплату пенсій», – зауважив Голова ВС.

Через це сьогодні в Україні відбувається процес структурної трансформації державної влади, який передбачає масштабне скорочення державного апарату. Верховний Суд не може лишатися осторонь цих процесів. Держава, яка воює, має скоротити свій бюрократичний апарат до мінімуму.

Під час обговорення питання керівництво касаційних судів, секретар ВП ВС та судді ВС висловили свої пропозиції щодо структури та штатного розпису апарату.

За результатами голосування 126 суддів підтримало постанову Пленуму ВС щодо затвердження структури та штатного розпису апарату ВС, 24 – були проти.

Крім того, Пленум ВС прийняв постанову про внесення змін до вимог до структури апарату Верховного Суду (політики формування), а також на виконання вимог закону затвердив бюджетний запит на 2023 рік.