flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховному Суді обговорюють актуальні питання щодо господарського судочинства

02 грудня 2022, 16:45

Справедливість, неупередженість та своєчасність правосуддя – це ті стовпи, на яких тримається сталий розвиток економіки, від чого значною мірою залежить інвестиційна привабливість країни, а отже й місце України на міжнародній арені як сильної, незалежної та успішної держави. Цими принципами керується і господарська юрисдикція під час ухвалення судових рішень.

На цьому наголосив Голова Верховного Суду Всеволод Князєв під час круглого столу «Актуальні питання господарського судочинства».

«Сьогодні економіка України знекровлена, бізнес вимушений боротися за виживання, а українське правосуддя – забезпечувати верховенство права та  справедливість в умовах безпрецедентних безпекових викликів. Не меншим викликом є і відновлення роботи судів на деокупованих територіях. Але ця робота – одна з найважливіших, адже у щойно звільнених населених пунктах запит на справедливість є особливо високим», – зазначив очільник ВС.

Голова ВС переконаний, що суди мають продемонструвати таку якість правосуддя, яка не лише відповідатиме кращим європейським стандартам і практикам, а й перебуватиме в авангарді європейської правової думки і розвитку судової практики в економічних правовідносинах.

Голова Південно-західного апеляційного господарського суду, голова Асоціації суддів господарських судів України Наталія Богацька зауважила, що головна мета сьогоднішнього обговорення – визначити ризики правової невизначеності та стабільності економічної ситуації в країні у разі скасування ГК України та знайти шляхи оптимізації законодавства у сфері економічних відносин.

«Реалії сьогодення вимагають від нас зібраності та виваженості при прийняті рішень. Не на часі руйнувати систему і вводити нові правові правила для бізнесу, який і так ледь тримається. На часі подумати про те, як стабілізувати судову практику, як покращити доступ до правосуддя і як взагалі здійснювати правосуддя в умовах вимкнення світла та досить тривалих тривог», – наголосила вона.

За словами очільниці Південно-західного апеляційного господарського суду, для господарських правовідносин вкрай важливо доопрацювати ГК України.

«Жодна інша з галузей законодавства не містить такої кількості нормативно-правових актів, а скасування ГК України, який є фундаментом для спеціальних законодавчих актів у сфері господарських правовідносин, призведе до колапсу в правозастосуванні у цій галузі права», – резюмувала Наталія Богацька.

Вона також додала, що окремі положення ГК України є застарілими й потребують доопрацювання та вдосконалення. Водночас скасування ГК України спричинить фатальні наслідки для економіки країни.

Круглий стіл організований Верховним Судом та Громадською організацією «Асоціація суддів господарських судів України».