flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховні суди України та Латвії продовжують реалізацію проєкту щодо підтримки спроможності ВС в контексті євроінтеграції

22 листопада 2022, 11:51

 

«Національні інституції країни, яка прагне стати членом Європейського Союзу, мають демонструвати найвищі стандарти свободи, рівності, гуманізму, верховенства права та захисту прав людини. Співпраця з нашими латвійськими колегами є вагомим внеском у приведення судової системи України у відповідність до цих стандартів», – зазначив Голова Верховного Суду Всеволод Князєв під час презентації дослідницьких робіт у рамках проєкту «Підтримка у зміцненні спроможності Верховного Суду в контексті європейської інтеграції», організованої Верховним судом Латвії, Державною судовою адміністрацією Латвії та Міністерством закордонних справ Латвії.

Результати досліджень латвійських експертів, які вони провели, консультуючись із представниками Верховного Суду, охоплюють, зокрема, питання трансформації судової системи в контексті євроінтеграції, принципу відповідальності держави в праві ЄС, ролі національних судів та застосування ними права ЄС.

Голова ВС наголосив, що вивчення цих питань необхідне у процесі вдосконалення судової системи України, та акцентував на важливості застосування права Європейського Союзу та практики Суду ЄС, оскільки в майбутньому національні суди щодня стикатимуться з необхідністю їх використання на практиці. У цьому контексті вивчення досвіду Латвії є дуже цінним для України.

Всеволод Князєв висловив вдячність Уряду та народові Латвії за допомогу і підтримку України на шляху до перемоги та членства в ЄС, а також принагідно привітав латвійських колег із Днем проголошення Латвійської Республіки, що відзначався 18 листопада. Голова ВС зазначив, що Латвія була однією з перших країн, яка відгукнулася на прохання про допомогу після жорстокого нападу росії.

Голова Верховного суду Латвії Айгарс Струпішс зауважив, що, як свідчить досвід Латвії, після вступу України до Європейського Союзу перед нею постануть нові виклики та завдання. Йдеться не тільки про наближення законодавства України до права ЄС та розуміння підходів до його застосування, а й про побудову інституцій, зокрема, судової системи відповідно до вимог Європейського Союзу.

«Україна переможе у цій війні та стане членом ЄС. Це лише питання часу, і ми маємо за честь допомогти вам у цьому процесі», – наголосив Айгарс Струпішс. 

Суддя Великої Палати ВС Тетяна Анцупова подякувала латвійським експертам, які долучилися до проведення дослідження, та всім, хто працює над реалізацією спільного проєкту.

«Якщо говорити про нашу готовність і здатність відповідати Копенгагенським критеріям у їх політичній частині, то досвід членства України у Раді Європи, а також застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод і практики Європейського суду з прав людини національними судами буде корисним. До того ж ми вдячні за те, що можемо спиратися на досвід наших європейських сусідів, таких як Латвія, у подоланні викликів на складному шляху набуття членства у Європейському Союзі», – зазначила суддя.