flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Досвід застосування принципу верховенства права судовими системами країн Європи обговорили на конференції у Варшаві

18 листопада 2022, 17:21

Секретар Великої Палати Верховного Суду Лариса Рогач долучилася до роботи міжнародної конференції «Верховенство права – у пошуках стандартів контролю». Конференція, організована Верховним судом Республіки Польща, відбулася у Варшаві 7–9 листопада 2022 року.

Участь у заході взяли судді, науковці та експерти із 17 країн світу. Серед них – очільники або представники голів вищих судів 10 європейських країн та понад 30 польських суддів.

На відкритті конференції виступила перша голова Верховного суду Республіки Польща Малгожата Мановська. Вона окреслила коло викликів, які сьогодні спостерігаються при застосуванні фундаментальних принципів права в цілому та верховенства права зокрема.

Тема першої сесії – «Верховенство права – інтелектуальні витоки та національний досвід». У межах цієї сесії професор Лейденського університету Андреас Кіннегінг розповів про місце судді в розподілі влади, а почесний професор Клівлендського державного університету Девід Форте – про незалежне судочинство та суддівську етику крізь призму моралі.

Далі проблему верховенства права з погляду Німеччини висвітлив професор Боннського університету Крістіан Хіллгрубер, з питаннями щодо верховенства права в Іспанії ознайомив професор Університету Сантьяго-де-Компостела Карлос Руїз Мігель, а в Угорщині – голова Курії Угорщини, професор Католицького університету імені Петера Пазманя Андраш Варга.

Друга сесія була присвячена верховенству права у європейській перспективі. Зокрема, на зобов'язаннях країн-учасниць ОБСЄ у сфері верховенства права акцентував керівник Департаменту з питань демократизації Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ професор Костянтин Вардзелашвілі. Про Венеційську комісію та її чекліст у сфері верховенства права поінформувала голова Верховного суду Республіки Польща, очільниця палати з питань надзвичайного нагляду та зв'язків із громадськістю Йоанна Леманська. Верховенство права у практиці Європейського суду з прав людини проаналізував професор Католицького університету у м. Лісабон, суддя ЄСПЛ (у 2011–2020 роках) Пауло Пінто де Альбукерке, а про стандарт верховенства права у практиці Суду ЄС розповів професор Лодзького університету, суддя Вищого адміністративного суду Республіки Польща Маріуш Голецький.

На завершення міжнародної конференції доктор Католицького університету Левена Андреас Шопгенс проаналізував співвідношення між принципом примату права ЄС та класичного верховенства національного конституційного законодавства в контексті принципу верховенства права.

На другий день візиту Йоанна Леманська провела для учасників конференції екскурсію Верховним судом Республіки Польща, ознайомила з його історією, структурою та процесуальними аспектами розгляду судових справ.

Коментуючи тематику міжнародної конференції, а також ознайомчий візит до вищої судової інстанції Польщі, Лариса Рогач зазначила, що польський досвід здійснення правосуддя є пізнавальним і цікавим. Особливої уваги, з огляду на українські реалії, заслуговує досвід впровадження дистанційного правосуддя. Європейські країни активно розпочали впроваджувати дистанційний розгляд справ під час пандемії. Україні ж важливо передбачити на законодавчому рівні можливість дистанційної участі не лише для сторін процесу, а й для суддів та секретарів судових засідань з міркувань безпеки.

«Функціонування правосуддя на засадах верховенства права відповідно до європейських стандартів – це те, що об’єднує судові системи різних країн цивілізованого світу. Орієнтація на цей фундаментальний принцип, зрештою, і забезпечує право кожного на справедливий суд», – переконана Секретар ВП ВС.