flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Сергій Погрібний розповів британському інституту INSTITUTE FOR WAR & PEACE REPORTING про обмеження судового імунітету рф

16 листопада 2022, 16:18

Суддя Верховного Суду Сергій Погрібний дав інтерв’ю проєкту Ukraine Justice Report британського INSTITUTE FOR WAR & PEACE REPORTING (IWPR) про обмеження судового імунітету російської федерації.

Він розповів, чим Верховний Суд обґрунтував рішення, які дозволяють судам України розглядати позови до країни-агресора без її згоди, як висновки ВС будуть впливати на розгляд відповідних справ та як може бути вирішено питання із виконанням ухвалених у таких справах рішень. 

Посилання на інтерв’ю (англ.) – https://iwpr.net/global-voices/limiting-russia-judicial-immunity.

Посилання на інтерв’ю (укр.) – https://cutt.ly/ZMSVsyJ

Верховний Суд наголосив, що необхідною умовою дотримання принципу міжнародного права щодо судового імунітету є взаємне визнання кожною країною державного суверенітету інших країн. Отже, коли країна-агресор заперечує суверенітет України і веде проти неї загарбницьку війну, немає жодного обов’язку поважати і дотримуватися суверенітету цієї країни.

Крім того, права людини важливіші за абсолютний імунітет. У разі застосування абсолютного імунітету країни, яка вчинила агресію, позивач позбавляється можливості отримати будь-який судовий захист своїх порушених прав. «Абсурдно думати, що людина може звернутися до суду країни-агресора і отримати захист порушених прав, коли держава-агресор заперечує існування твого народу і країни. Розгляд в суді України є єдиним можливим способом вирішення таких позовів», – сказав Сергій Погрібний.

IWPR («Інститут висвітлення війни та миру») – незалежна неприбуткова організація, яка навчає професійних і громадських журналістів і надає можливості для публікацій. Нею керує наглядова рада, до якої входять провідні журналісти, експерти з питань розбудови миру та прав людини, представники бізнесу й неурядових організацій.  

Ukraine Justice Report – проєкт IWPR, мета якого полягає в розширенні доступу, зокрема, міжнародної аудиторії, до справедливої, точної та надійної незалежної інформації про процеси правосуддя, пов’язані із вторгненням росії в Україну.