flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Для суддів адмінсудів України стартувала нова освітня програма з міжнародного оподаткування

28 жовтня 2022, 11:48

Для суддів адміністративних судів України підготовлено освітній курс «Стандарти міжнародного оподаткування: імплементація та застосування в Україні». Його розробили спільно міжнародні експерти OECР, Міністерство фінансів України, Верховний Суд, Всеукраїнська асоціація адміністративних суддів та Офіс підтримки реформ при Міністерстві фінансів. Зазначений курс створений за участю секретаря судової палати з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів, судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Раїси Ханової, судді цього суду Наталії Блажівської, заступника Міністра фінансів України Світлани Воробей.

Під час відкриття цієї програми 21 жовтня 2022 року голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович сказав, що навчальні заходи для суддів та працівників апарату адміністративної юстиції, лекторами-консультантами на яких виступають визнані фахівці у сфері адміністративного, податкового, митного, міжнародного та іншого права, є вкрай важливими, оскільки сприяють оновленню та зміцненню знань у сфері вузько тематичної юриспруденції та правозастосовної практики.

Очільник суду зауважив, що багатогранність податкових правовідносин, численність суб’єктів, підвищена складність і змінюваність законодавства нерідко поєднані з помилковістю дій контролюючих органів в аспекті практичного застосування норм цього законодавства, а це призводить до виникнення величезного масиву податкових спорів, вирішення яких законодавець відніс до юрисдикції адміністративних судів. Захист законних прав платника податків становить надважливе завдання адміністративного правосуддя, оскільки левову частку всіх рішень Верховного Суду становлять рішення саме у сфері податкових відносин.

Михайло Смокович навів статистичні дані, відповідно до яких 2021 року до КАС ВС надійшло 49 511 справ та матеріалів, з них 25 055 – до судової палати з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів.

Він нагадав, що одним із завдань Верховного Суду є забезпечення сталості та єдності судової практики шляхом надання апеляційним і місцевим судам необхідної методичної інформації з питань правозастосування, зокрема й податкового законодавства.

Доповідач зазначив, що розроблення, організація та проведення цього навчального курсу з податкового права свідчить про небайдужість ініціаторів до України, її економічного буття та міжнародного іміджу.

Науковий керівник курсу суддя КАС ВС Раїса Ханова звернула увагу, що з 23 червня 2022 року Україна є кандидатом на членство у ЄС, що включає, зокрема, інтеграцію з наднаціональним правом ЄС. Із 1 січня 2016 року в національному праві застосуванню підлягає Угода про асоціацію. Під час аналізу положення «фінансових директив» ЄС чітко простежуються такі напрями адаптації законодавства до європейських стандартів, як пряме оподаткування, банківська сфера, платіжні сервіси, правовий статус споживачів фінансових послуг, фінансові ринки (ринки цінних паперів, інвестиційні фонди, постторговельні послуги),  фінансовий нагляд і управління ризиками, звітність і аудит. Йдеться про такі напрями та директиви ЄС: непрямі податки (ПДВ; акциз; з приросту капіталу; звільнення від оподаткування щодо постійного ввезення з держави-члена особистого майна фізичних осіб, а також транспортних засобів до однієї держави-члена з іншої); прямі податки; адміністрування та протидія ухиленню від оподаткування.

Раїса Ханова наголосила, що ця річна освітня програма вперше створила можливість для суддів адміністративних судів опанувати вказані європейські стандарти, поглибити розуміння принципів міжнародного оподаткування та їх застосування під час розгляду відповідних спорів.

Як науковий керівник курсу вона звернула увагу на такі його модулі: особливості імплементації у податковому праві України ініціатив ОЕСР у сфері міжнародного оподаткування;  міжнародні податкові договори та їхнє значення для оподаткування в Україні; трансферне ціноутворення;  обмін податковою та фінансовою інформацією;  запобігання і вирішення спорів.

Модератор та організатор курсу суддя КАС ВС Наталія Блажівська зазначила, що цей річний курс є унікальною можливістю для суддів адміністративних судів розвинути чи поглибити своє розуміння принципів міжнародного оподаткування й того, яким чином вони зможуть застосовувати їх, розглядаючи відповідні спори. Особливу увагу приділено прикладам підходів, прийнятих адміністративними судами в різних юрисдикціях, щоб продемонструвати їх тлумачення та застосування судовою владою.

Суддя також нагадала, що у жовтні цього року у відеозверненні Президент України Володимир Зеленський зазначив, що Україна отримала спеціальний статус країни, що приєднується до Організації економічного співробітництва та розвитку. Тому дуже важливо, що лекторами курсу є безпосередньо представники ОЕСР.

Курс розрахований на один рік і складається із п’яти модулів, у кожному з яких міститься роз’яснення фундаментальних принципів міжнародного оподаткування й того, як ці принципи відображені в податковому законодавстві України. Також він включає спеціальні модулі щодо принципів застосування податкових угод, трансфертного ціноутворення, а також обміну інформації та підходів до усунення подвійного оподаткування.

Програма містить як концептуальні пояснення, так і приклади, які були розглянуті вже під час першої сесії – зокрема, щоб пояснити відмінності уникнення від сплати податків від законних механізмів податкового планування, а також пояснення того, як суди в різних юрисдикціях розмежовують ці типи поведінки.

З відкриттям курсу учасників також привітали президент Громадської організації «Всеукраїнська асоціація адміністративних суддів» Олександр Пасенюк, секретар судової палати з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів і директор Департаменту міжнародного оподаткування Міністерства фінансів України Людмила Паламар, а також заступник Голови підрозділу міжнародних відносин Центру податкової політики та адміністрування ОЕСР Гаррі Тоніно.