flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Участь судді та секретаря в судовому засіданні дистанційно загалом відповідає європейським стандартам – підтвердили експерти CEPEJ

04 жовтня 2022, 12:37

За запитом Верховного Суду Європейська комісія з питань ефективності правосуддя (CEPEJ) надає експертну підтримку для поліпшення правової бази та практики проведення дистанційних слухань в умовах воєнного або надзвичайного стану в Україні відповідно до європейських стандартів та принципів у галузі прав людини.

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну робоча група, до якої ввійшли судді Верховного Суду, розробила пропозиції про внесення змін до КАС України, ГПК України та ЦПК України. Ці пропозиції, серед іншого, передбачали можливість участі суддів та/або секретаря судового засідання в судовому засіданні дистанційно в режимі відеоконференції. CEPEJ надає експертну підтримку для того, щоб удосконалити цю законодавчу ініціативу й переконати парламентарів у необхідності її ухвалення.

Експерти CEPEJ розглянули, чи сумісні пропозиції Верховного Суду щодо можливості участі суддів та/або секретаря в судовому засіданні дистанційно з Європейською конвенцією з прав людини та основоположних свобод, а також із Керівними принципами CEPEJ щодо використання відеоконференцзв’язку під час судових розглядів і висловилися про них позитивно.

Експерти визнали, що в разі дотримання певних умов / поправок запропоновані зміни до українського законодавства будуть сумісними зі стандартами і принципами в галузі прав людини, оскільки загалом ці статті передбачають прийнятні відповіді на виклики, з якими стикається судова система України за поточних обставин ухвалення рішень.

Про це йшлося під час презентації відповідного звіту, над яким працювали експерти CEPEJ: суддя Високого Суду Річард Хамфріз (Ірландія), генеральний прокурор відділу міжнародного співробітництва Генеральної прокуратури Іспанії Борха Хіменес (Іспанія), незалежний юридичний консультант Роберт С. Нойфельд (Ізраїль) та професор права, адвокат, співавтор Керівних принципів CEPEJ щодо використання відеоконференцзв’язку під час судових розглядів Марек Сверчинські (Польща). Окрім розробників звіту, участь у його презентації взяв Голова Офісу Ради Європи в Україні, представник Генерального секретаря Ради Європи з питань координації програм співробітництва Ради Європи Стен Ньорлов. Модератором зустрічі була заступник Секретаря CEPEJ, секретар GT Qual та голова відділу співпраці CEPEJ Клеманс Букемон да Коста.

Українську сторону на презентації представили судді Верховного Суду, народні депутати України, представники Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, Державної судової адміністрації України й Національної школи суддів України. Зокрема, до обговорення долучилися Секретар Великої Палати ВС Лариса Рогач, суддя ВП ВС Тетяна Анцупова, судді Касаційного адміністративного суду у складі ВС Андрій Жук, Наталія Блажівська, суддя Касаційного кримінального суду у складі ВС Надія Стефанів, суддя ККС ВС, представник України в CEPEJ Олександра Яновська та начальник відділу міжнародно-правової взаємодії ВС Ліна Губар.

Під час свого виступу Лариса Рогач акцентувала на важливості злагодженої роботи всіх державних інституцій в умовах воєнного стану. «Збройні Сили України дають гідну відсіч ворогу, а судова система відправляє правосуддя в надскладних умовах. Держава продовжує виконувати свої функції, захищаючи громадян як на фронті, так і в тилу», – зауважила вона.

Водночас знищення об’єктів цивільної та критичної інфраструктури ускладнює роботу й загрожує безпеці громадян. За словами Секретаря ВП ВС, після повномасштабного вторгнення убезпечення учасників судового процесу, працівників апарату та суддів стало одним із пріоритетних питань для судової системи. Розширення інституту дистанційного правосуддя в Україні за моделлю, яка повністю відповідатиме європейським стандартам і принципам в галузі прав людини, стане відповіддю на серйозні виклики, які зараз постають перед українським суспільством, та забезпечуватиме кращий доступ громадян до правосуддя. Такий крок є актуальним і у світлі майбутньої оптимізації структури судової системи. Удосконалюючи питання щодо доступу громадян до укрупнених судів, слід подбати про належний доступ до них суддів та всіх учасників процесу.

Презентацію звіту організовано спільно проєктом Ради Європи «Підтримка судової влади України в забезпеченні кращого доступу до правосуддя» та CEPEJ.