flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд опублікував позачерговий огляд практики ЄСПЛ за рішеннями, ухваленими проти України

29 вересня 2022, 13:19

Верховний Суд пропонує до вашої уваги позачерговий огляд практики Європейського суду з прав людини за рішеннями, ухваленими проти України й оприлюдненими 15 вересня 2022 року ­– https://cutt.ly/IVLhqMV.   

Для зручності в користуванні всі рішення (по суті та щодо прийнятності) систематизовано за статтями Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Керівник департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду доктор юридичних наук Расім Бабанли підготував детальний аналіз цих рішень, із міркуваннями щодо яких варто ознайомитися за посиланням – https://cutt.ly/gVLgSzn.

Такими рішеннями, зокрема, є: 

– MEDVEDCHUK v. Ukraine: ЄСПЛ погодився з висновками судів першої та апеляційної інстанцій стосовно наявності законних й обґрунтованих підстав для обрання заявникові – В. Медведчуку – запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту у 2021 році. ЄСПЛ не вбачив ознак свавільності в мотивації рішень національних судів, як і політичного мотиву ухвалення ними своїх рішень. Заяву визнано неприйнятною.

– MAKOVETSKYY v. Ukraine: заява заявника стосувалася накладення на нього штрафу за відмову вдягнути маску в громадському місці в межах протидії COVID-19. ЄСПЛ акцентував на важливості наявності судового контролю в разі накладення штрафів адміністративними органами (в цій справі – органами поліції). Загалом ЄСПЛ наголосив на тому, що, по-перше, заявник мав можливість висловлювати свою позицію в суді, по-друге, ЄСПЛ не вбачив ознак свавільності чи явно необґрунтованості у висновку суду. Заяву визнано неприйнятною.

Окрім наведених висновків, огляд містить опис інших важливих для правової системи України правових позицій ЄСПЛ.

Нагадуємо, що зі всіма оглядами практики ЄСПЛ, підготованими Верховним Судом, ви можете ознайомитися за посиланням: https://cutt.ly/VVLhstX.