flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про мету національного адміністративного судочинства розповіла суддя КАС ВС Олена Губська

28 вересня 2022, 16:09

Суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Олена Губська виступила з лекцією «Мета національного адміністративного судочинства» в межах тренінгу для суддів адміністративних судів «Проблеми ефективного судового захисту в адміністративному судочинстві», організованого Національною школою суддів України.

Лекторка зазначила, що держава повинна гарантувати людині право на судовий захист, при цьому це право має бути ефективним. Вона нагадала, що відповідно до ст. 2 КАС України завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб’єктів владних повноважень.

Для того щоб захист був ефективним, зауважила Олена Губська, він повинен бути реальним, а не примарним. Спосіб відновлення порушеного права має бути ефективним і таким, що виключає подальші протиправні рішення, дії чи бездіяльність суб'єкта владних повноважень, а в разі невиконання або неналежного виконання рішення – щоб не виникала необхідність повторного звернення до суду, а здійснювалося примусове виконання рішення.

Як приклад лекторка навела пенсійні справи, рішення в яких не виконуються або виконуються дуже довго. Очевидно, що за таких обставин фізичні особи змушені звертатися до суду знову та оскаржувати або одні й ті самі рішення, або рішення, які ухвалюються вже після.

Суддя також зазначила, що ефективний захист може бути досягнутий у випадку, коли існує реальний доступ до засобу захисту (доступність). Коли хоча б теоретично була можливість досягнення результату. Застосований адміністративним судом спосіб захисту права буде здатний впливати на порушника – суб’єкта владних повноважень та ліквідувати несприятливі наслідки для позивача. Важливими є і адекватність засобу захисту щодо відновлення прав позивача та забезпечення справедливої компенсації шкоди або створення нормальних умов їх реалізації.

Крім того, відповідно до ст. 5 КАС України захист порушених прав, свобод чи інтересів особи, яка звернулася до суду, може здійснюватися судом також в інший спосіб, який не суперечить закону і забезпечує ефективний захист прав, свобод, інтересів людини і громадянина, інших суб’єктів у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку суб’єктів владних повноважень. Суд може вийти за межі позовних вимог, якщо це необхідно для ефективного захисту прав, свобод, інтересів людини і громадянина, інших суб’єктів у сфері публічно-правових відносин (ч. 2 ст. 9 КАС України).

Звернула увагу спікерка й на неупередженість, яка разом з об’єктивністю являє собою одну зі складових безсторонності суду.

Також Олена Губська висвітлила питання щодо своєчасності вирішення спорів. Вона зазначила, що це найкоротший строк розгляду і вирішення адміністративної справи, достатній для надання своєчасного (без невиправданих зволікань) судового захисту порушених прав, свобод та інтересів у публічно-правових відносинах (ст. 4 КАС України).