flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З 1 листопада 2022 року ЄСПЛ очолить суддя від Ірландії Шіфра О'Лірі

20 вересня 2022, 17:07

У Страсбурзі відбулися вибори нового Голови Європейського суду з прав людини. ЄСПЛ очолила суддя від Ірландії Шіфра О'Лірі, яка замінить на цій посаді свого ісландського колегу Роберта Спано.

Це перша жінка на посаді Голови ЄСПЛ. Вона розпочне виконання своїх обов’язків 1 листопада 2022 року.

Шіфра О'Лірі народилася в Дубліні (Ірландія). Ступінь бакалавра цивільного права здобула в Університетському коледжі Дубліна 1989 року, PhD – в Інституті Європейського університету у Флоренції (Італія) 1993 року.

Професійна кар’єра майбутньої судді була пов’язана з науковою діяльністю. У 1994–1996 роках вона працювала запрошеним науковим співробітником кафедри міжнародного публічного права Університету Кадіса (Іспанія), Інституту досліджень публічної політики (Великобританія), працювала помічником директора Центру європейських правових досліджень Кембриджського університету (Великобританія) та співробітником Еммануельського коледжу. Упродовж 1999–2004 років працювала на юридичному факультеті Університетського коледжу Дубліна, а з 2003 року – професором Коледжу Європи (Бельгія). У 1996–2015 роках очолювала один зі структурних підрозділів Суду Європейського Союзу (Люксембург).

У липні 2015 року Шіфра О'Лірі призначена суддею ЄСПЛ, у 2020 році – головою секції. Із січня 2022 року була заступником Голови Суду.

Детальніше з біографією новообраної очільниці ЄСПЛ можна ознайомитися за посиланням: https://cutt.ly/OVhAAy8

Верховний Суд вітає Шіфру О'Лірі з обранням на посаду Голови ЄСПЛ та бажає нових професійних звершень. Із перших днів повномасштабного вторгнення росії ЄСПЛ продемонстрував чітку позицію та став надійною опорою України в боротьбі за незалежність і справедливість. Верховний Суд сподівається на подальшу плідну співпрацю, адже виклики, які сьогодні стоять перед Європою, є безпрецедентними.

Фото @IrishRepCoE у твіттері.