flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Закон про адмінпроцедуру уніфікував алгоритм дій чиновника, що має допомогти особі захистити її права – Михайло Смокович

19 вересня 2022, 16:55

Закон України «Про адміністративну процедуру» прийнятий на вимогу Європейського Союзу, щоб у нашій державі ефективно й динамічно захищалися права людини, сказав у вітальному слові голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович під час семінару «Закон України "Про адміністративну процедуру": основні новели, виклики та подальші кроки», організованого Львівським національним університетом імені Івана Франка спільно з Восьмим апеляційним адміністративним судом і проєктом ЄС «Право-Justice» 16 вересня 2022 року.

Промовець зазначив, що робота над проєктом необхідного в державному механізмі адміністрування закону про адміністративну процедуру тривала загалом понад 20 років. Мета суддів і правозахисних організацій, які працювали над законопроєктом, полягала в тому, щоб максимально уніфікувати алгоритм дій чиновників при розгляді звернень осіб для захисту їхніх прав, а також щоб унеможливити свавілля та бездіяльність у сфері публічно-правових відносин.

Закон, який встановлює порядок адміністративної процедури, прийнято, і кожен представник влади повинен працювати відповідно до його вимог.

Також Михайло Смокович звернув увагу, що в цьому Законі є новела, впроваджена завдяки Касаційному адміністративному суду у складі Верховного Суду, а саме врегульована проблема правонаступництва адміністративного органу (ст. 25 Закону України «Про адміністративну процедуру»). Це положення допоможе унормувати ті спірні правовідносини, які виникають у зв’язку з реорганізацією, припиненням і утворенням суб’єктів публічної влади. Судова практика адміністративної юстиції містить чимало зазначених спорів, тому знає, наскільки непросто їх вирішувати.

Голова КАС ВС розповів, що судді адміністративних судів предметно опрацьовують та осмислюють Закон України «Про адміністративну процедуру», що 17 лютого 2022 року підписав Президент України та який набуде чинності 15 грудня 2023 року. Висновки про застосування норм права, викладені в постановах Верховного Суду, є обов’язковими для всіх адміністративних органів.

Суддя ще розповів, що про законність дій органів влади можна судити зі статистичних даних. Наприклад, у Німеччині з 10 справ задовольняється один позов, оскільки там справедливо діють суб’єкти владних повноважень, дотримуючись процедур. В Україні з 10 справ задовольняється 7–8 позовів осіб, що свідчить про неправомірність дій або бездіяльності органів влади.

Від КАС ВС у заході взяла участь суддя цього суду Наталія Блажівська, яка модерувала сесію, присвячену обговоренню міжнародного досвіду із застосування уніфікованого закону про адміністративну процедуру. З доповідями виступили (онлайн) суддя адміністративного суду Відня, експертка проєкту ЄС «Право-Justice» Едіт Целлер, суддя Федерального адміністративного суду Німеччини Мартін Штайнкюлер, старший менеджер проєктів Німецького фонду міжнародного правового співробітництва (IRZ) Вольфрам Гертіг.

Про новели Закону України «Про адміністративну процедуру», потенційні колізії в законодавстві після набрання чинності цим Законом та про шляхи їх вирішення розповіли старший науковий співробітник Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, національний експерт проєкту ЄС «Право-Justice» Віктор Тимощук, професор Львівського національного університету імені Івана Франка, національний експерт проєкту ЄС EU4PAR Андрій Школик.

У семінарі взяли участь судді адміністративних судів, представники виконавчих органів влади, наукових установ, правозахисних організацій.