flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Компенсація українцям, що постраждали внаслідок війни, не менш важлива за притягнення винних осіб до відповідальності

13 вересня 2022, 16:02

На шляху до притягнення російської федерації до відповідальності за злочин агресії проти України постає низка перешкод. Чинні міжнародно-правові акти, зокрема Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод, не передбачають повної відповідальності за злочини, скоєні російськими військами на території України. З огляду на це необхідним є створення спеціального трибуналу.

На цьому наголосив Голова Верховного Суду Всеволод Князєв під час засідання Комітету міністрів Ради Європи. Захід було присвячено забезпеченню повноти відповідальності рф за агресію проти України, створенню спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України та компенсаційної комісії для України.

Питання репарацій і компенсацій українцям, що постраждали внаслідок російської агресії, на переконання очільника ВС, є не менш значущим за притягнення винних осіб до відповідальності. Тому співпраця з Радою Європи, її експертна підтримка та сприяння у створенні механізму компенсації вкрай важливі для України.

«Останніми роками міжнародне право активно розвивається, і зараз, зважаючи на вразливий стан жертв воєнних злочинів, правосуддя не терпить зволікання, адже саме під час цієї агресивної війни були виявлені прогалини в регламентації відповідальності за воєнні злочини. Сподіваємося, що всі досягнення та висновки в межах нашої співпраці з Комітетом міністрів РЄ будуть успішно реалізовані і сприятимуть якнайшвидшому справедливому покаранню винуватих у злочинах агресії та воєнних злочинах, вчинених в Україні», – підсумував Всеволод Князєв.

За словами Постійного представника України при Раді Європи Бориса Тарасюка, після ухвалення Парламентською асамблеєю Ради Європи у квітні цього року резолюції щодо створення спеціального міжнародного трибуналу робота над цілісною концепцією цієї інституції і створенням дієвого механізму компенсації, а також утіленням цих напрацювань у життя не зупинялася ні на мить.

Генеральний прокурор Андрій Костін зазначив, що спеціальний трибунал необхідний для того, аби притягнути військове й політичне керівництво рф до відповідальності згідно з нормами міжнародного права та стандартами прав людини. Він також висловив сподівання на ефективну координацію роботи національних органів досудового розслідування із Міжнародним кримінальним судом та спеціальним трибуналом у найближчому майбутньому.

Посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Антон Кориневич розповів про концепцію і перспективи спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України. Він зазначив, що трибунал має бути створений на основі багатостороннього договору між державами або угоди з міжнародною організацією та з урахуванням підходів, які застосовуються МКС і викладені в Римському статуті. Юрисдикція трибуналу в часі поширюватиметься на всі події, що мали місце з лютого 2014 року, а за колом суб’єктів – на осіб, котрі мають можливість здійснювати ефективний контроль за політичними чи військовими діями держави-агресора.

Заступниця Міністра юстиції України Ірина Мудра презентувала концепцію компенсаційної комісії, яка передбачає створення фонду, що акумулює конфісковані або націоналізовані російські активи, запровадження процедури спеціального примусового стягнення активів та утворення комісії для розгляду заяв про компенсацію.