flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У КАС ВС обговорили новели Закону України «Про адміністративну процедуру»

17 серпня 2022, 14:40

«Прийняття Закону України "Про адміністративну процедуру" – це великий крок у розвитку адміністративної юстиції в Україні», – зауважив голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович під час семінару, присвяченого новелам Закону.

12 серпня 2022 року проєкт ЄС «Право-Justice» провів семінар для суддів та працівників апарату КАС ВС на тему «Закон України "Про адміністративну процедуру"».

Виступаючи з вітальним словом, Михайло Смокович зазначив, що 17 лютого 2022 року Президент України підписав Закон України «Про адміністративну процедуру». Однак цей Закон набере чинності через 18 місяців з дня його опублікування (15 грудня 2023 року). За його словами, відтермінування законодавцем набрання чинності Закону відбулося через усвідомлення, що адміністративна процедура є знаковою новелою для вітчизняного адміністрування.

У державному механізмі України найбільш розгалуженою є система органів виконавчої влади, і означений Закон стосується саме цих органів держави, а також він має пряме відношення й до органів місцевого самоврядування. Отже, є нагальна потреба прийняття та/або оновлення низки нормативних актів органів виконавчої влади та муніципальних органів, інакше цей Закон не спрацює.

На переконання очільника КАС ВС, Закон України «Про адміністративну процедуру» дає більше можливостей для розвитку, змін, а найголовніше – можливість для громадянина, який звертається до органів, процедуру розгляду його звернення, скарги або заяви забезпечити однаково. Михайло Смокович також зазначив, що отримання переваг адміністративної процедури можливе за умови дієвої реалізації норм Закону.

Михайло Смокович подякував проєкту ЄС «Право-Justice» за організацію цього актуального та важливого заходу.

Заступник керівника проєкту ЄС «Право-Justice» Оксана Цимбрівська зауважила, що з прийняттям цього Закону в Україні встановлюються єдині правила, єдина адміністративна процедура для вирішення різних життєвих питань, з якими стикається людина. Закон передбачає чіткий і зрозумілий алгоритм дій, спрощує процедуру отримання адміністративної послуги, забезпечуючи гарантії інтересів як бізнесу, так і людини. Закон містить визначення дискреційних повноважень, а також можливості щодо примирення з адміністративним органом.

Ухвалення цього Закону є важливим кроком для України на шляху до євроінтеграції. Окрім цього, про прийняття Закону позитивно відгукнувся Європейський Союз у своєму щорічному звіті щодо імплементації Україною Угоди про асоціацію (липень 2022 року). Тому тепер важливо провести дуже кропітку роботу з гармонізації нормативно-правових актів і Закону України «Про адміністративну процедуру», провести якісне та ефективне навчання державних службовців, суддів щодо всіх новел, які закладені в Законі.

Старший науковий співробітник Інституту держави і права ім. Корецького НАН України, заступник голови правління Центру політико-правових реформ, національний експерт проєкту ЄС «Право-Justice» к. ю. н. Віктор Тимощук зупинився на предметі Закону України «Про адміністративну процедуру», його ключових термінах і принципах, ознайомив учасників семінару з ключовими новелами.

Спікер розповів про учасників адміністративного провадження та осіб, які сприяють розгляду справи, окреслив питання про ініціювання та підготовку адміністративної справи до розгляду, розгляд та вирішення адміністративної справи.

Віктор Тимощук висвітлив питання щодо чинності та припинення дії адміністративного акта, адміністративне оскарження. Він також звернув увагу на питання щодо виконання адміністративного акта і відкликання або визнання недійсним адміністративного акта.

У свою чергу суддя Верховного суду Республіки Латвія з адміністративних справ, професор факультету права Латвійського університету, експертка EU4PAR, міжнародна експертка проєкту ЄС «Право-Justice» доктор права Яутріте Брієде поділилася досвідом щодо практичного застосування інституту адміністративної процедури.