flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Нині актуалізувалося питання щодо захисту прав потерпілих у кримінальних провадженнях, пов’язаних із російською агресією

01 серпня 2022, 17:27

Захист прав потерпілих, формування додаткових критеріїв для забезпечення прав певної категорії осіб, які є потерпілими: неповнолітніх; постраждалих від домашнього насильства, – це питання, які завжди були предметом прискіпливої уваги Верховного Суду. Сьогодні, в умовах повномасштабного російського вторгнення на територію України, «мирні акценти» в питанні захисту прав потерпілих змінилися.

На цьому наголосив голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко під час онлайн-конференції «Особливості підходів, орієнтованих на потерпілого, в судових процесах, пов‘язаних із воєнними злочинами».

Доповідач зауважив, що ККС ВС, крім перегляду кримінальних проваджень у касаційному порядку, забезпечує єдність та сталість судової практики за допомогою передбачених законом механізмів.

Для ВС важливим є розгляд усіх кримінальних проваджень, водночас сьогодні великі зусилля Суду спрямовані на організацію роботи з питань, які стосуються трьох категорій кримінальних проваджень: щодо злочинів, пов’язаних зі збройною агресією рф; щодо злочинів проти основ національної безпеки України (державна зрада, колабораційна діяльність) та щодо військових кримінальних правопорушень.

Голова ККС ВС зазначив, що за період повномасштабного російського вторгнення на територію України зареєстровано майже 26 тис. злочинів агресії та воєнних злочинів, з яких понад 24 тис. – щодо порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України).

Станіслав Кравченко додав, що суди завжди приділяють увагу захисту прав усіх учасників кримінального провадження. Зазвичай особливий акцент робиться на захисті прав обвинуваченого. Навіть рішення Європейського суду з прав людини здебільшого стосуються осіб, які притягувалися до кримінальної відповідальності. І тільки в окремих справах, які розглядав ЄСПЛ, йдеться про незабезпечення належного захисту прав саме потерпілих осіб.

Сьогодні, зауважив голова ККС ВС, всі, хто живе в Україні, відчувають себе потерпілими, адже нема жодного регіону, де не лунають повітряні тривоги, звідки громадяни не йдуть на війну. Через збройну агресію рф в Україні багато людей загинуло, отримало важкі поранення та залишилося без даху над головою.

Тому питання щодо захисту прав потерпілих, особливостей розгляду кримінальних проваджень, пов’язаних із повномасштабним російським вторгненням на територію України, є дуже актуальними.

Станіслав Кравченко подякував проєкту ЄС «Право-Justice» за організацію важливої онлайн-конференції та висловив переконання, що цей захід буде корисним для юридичної спільноти.