flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правосуддя у цивільних справах в умовах воєнного стану

26 липня 2022, 16:25

Судді Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду відповіли на запитання колег з апеляційних судів щодо правозастосування на онлайн-семінарі, що відбувся 22 липня 2022 року.

Відповідно до ст. 36 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» одним із завдань Верховного Суду є забезпечення апеляційних та місцевих судів методичною інформацією з питань правозастосування. КЦС ВС опрацьовує нові форми спілкування з метою ефективного виконання цієї функції в умовах війни.

У рамках семінару судді КЦС ВС обговорили з колегами проблеми щодо застосування норм матеріального та процесуального права. Відповіді суддів переважно ґрунтувалися на правових позиціях Верховного Суду, які наводилися.

Більшість запитань, що надійшли, була пов’язана із застосуванням норм процесуального права в умовах війни. Це вказує на те, що ЦПК України містить деякі прогалини чи норми, не пристосовані для застосування в умовах воєнного стану. Особливу увагу приділили питанням про стягнення відшкодування шкоди з Росії як країни-агресора.

Така ситуація свідчить про необхідність внесення змін до процесуального законодавства щодо особливостей здійснення правосуддя в умовах воєнного стану.

Суди не можуть зупинити правосуддя чи спрощувати його, тому вони мають єдиний вихід – пристосовувати чинні норми до умов роботи під час збройної агресії проти України. При цьому існують застереження: застосовуючи певну норму під час воєнного стану, не можна порушувати ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, також судді не повинні прискорювати або якось спрощувати правосуддя.

Судді КЦС ВС надали відповіді на запитання, які стосувалися практично всіх стадій і судових проваджень цивільного процесу.

Підсумовуючи захід, голова КЦС ВС Борис Гулько зазначив, що, на жаль, сьогодні забезпечити живе спілкування, яке б сприяло більш ефективному навчанню, немає можливості. Водночас формат онлайн-семінару дає змогу обговорити найактуальніші питання щодо правозастосування, тому голова КЦС ВС пообіцяв у майбутньому зробити такі заходи регулярними. Також залежно від запитань, які надійдуть, зустрічі можуть бути тематичними.

Відео онлайн-зустрічі, на якій судді КЦС ВС відповідають на запитання  щодо правозастосування, що виникають у практичній діяльності апеляційних судів в умовах воєнного стану, – за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=16ItPwNDhs8