flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВП ВС підтвердила законність скасування рішення Київради про відведення земельної ділянки площею 0,5297 га

26 липня 2022, 12:27

Прокурор звернувся до суду з позовом до Київської міської ради про визнання незаконним і скасування рішення. Цим рішенням Київрада передала ТОВ «Енерджі-ВМ» земельну ділянку для будівництва, експлуатації та обслуговування СТО. Обґрунтовуючи свої вимоги, прокурор зазначив, що ТОВ «Енерджі-ВМ», будучи власником нерухомого майна площею 12,9 кв. м, на порушення вимог ЗК України отримало за рішенням Київради в оренду земельну ділянку територіальної громади м. Києва площею 0,5297 га.

Господарський суд міста Києва в задоволенні позову відмовив. Постановою Північного апеляційного господарського суду рішення суду першої інстанції скасовано, а позовні вимоги задоволено – рішення Київської міської ради визнано незаконним та скасовано. Апеляційний суд, серед іншого, виходив із такого: якщо орган місцевого самоврядування приймає рішення всупереч закону та інтересам мешканців міста й Українського народу, то саме прокурор має право діяти на захист порушених державних інтересів шляхом подання відповідного позову до суду. В цьому випадку відповідний орган – Київська міська рада набуває статусу відповідача.

ТОВ «Енерджі-ВМ» оскаржило постанову апеляційного суду до Верховного Суду. Касаційний господарський суд у складі ВС передав справу на розгляд Великої Палати ВС.

За результатами розгляду справи ВП ВС касаційну скаргу залишила без задоволення, а оскаржувану постанову апеляційного суду – без змін. ВП ВС погодилася з висновками суду апеляційної інстанції, що спірна земельна ділянка підлягала виключно продажу на земельних торгах і звернення прокурора як позивача у цій справі є виправданим та не суперечить нормам закону.

Із постановою Великої Палати Верховного Суду від 20 липня 2022 року у справі № 910/5201/19 (провадження № 12-37гс21) можна буде ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням – https://reyestr.court.gov.ua