flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Застосування електронних доказів у судовій практиці: суддя ККС ВС взяла участь у тренінгу

22 липня 2022, 11:37

Зважаючи на стрімкий розвиток цифрових технологій, дедалі частіше під час розгляду кримінальних проваджень судам доводиться досліджувати електронні докази. У зв’язку з цим є потреба в підвищенні кваліфікації суддів щодо питань, пов’язаних із застосуванням електронних доказів.

Протягом 18–21 липня 2022 року суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Надія Стефанів, яка є тренером Національної школи суддів України, разом із колегами з інших судів пройшла навчальний курс, на якому розглядали теоретичні й практичні аспекти питань щодо електронних доказів та протидії кіберзлочинності.

Під час тренінгу судді-тренери актуалізували знання, пов’язані із застосуванням Конвенції про кіберзлочинність (Будапештська конвенція), технічними особливостями функціонування мереж і доступом до даних у них, правовими аспектами збирання та оцінки електронних доказів. Крім того, учасники заходу розв’язували кейси стосовно дослідження електронних доказів у контексті оцінки їх належності, достатності, достовірності й допустимості, а також удосконалювали навички проведення судових засідань, на яких оцінювали електронні докази та ухвалювали відповідні мотивовані рішення.

Також учасники обговорили правила й процедури дослідження електронних доказів у кримінальних провадженнях, передбачених законодавством України, з урахуванням положень Будапештської конвенції. За результатами проведення практичної сесії заходу судді-тренери опанували особливості методології викладання курсу щодо протидії кіберзлочинності й застосування електронних доказів.

Захід, який відбувся в м. Сучава (Румунія), організовано Національною школою суддів України у співпраці з проєктом РЄ/ЄС CyberEast. Участь у тренінгу взяли судді-тренери Національної школи суддів України з судів першої інстанції, Вищого антикорупційного суду та Верховного Суду, які пройшли базову підготовку з протидії кіберзлочинності та застосування електронних доказів у 2019–2021 роках під егідою проєкту CyberEast. Викладачами тренінгу стали експерти Ради Європи: голова суду, суддя Ханія Хельвейн (Ліван) та баристер, колишній прокурор у справах про кіберзлочини Захід Джаміль.