flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Верховного Суду ознайомилися з практикою міжнародних судів і трибуналів у Гаазі

15 липня 2022, 17:33

Протягом 3–9 липня судді Верховного Суду спільно із суддями апеляційних і місцевих судів України перебували з візитом у Гаазі (Нідерланди), де мали низку зустрічей із суддями Міжнародного кримінального суду (МКС), інших міжнародних трибуналів, Верховного суду Нідерландів, апеляційного та окружного суду м. Гааги, а також із прокурорами та адвокатами, які мають досвід участі в судових процесах у міжнародних трибуналах.

Зокрема, українські судді відвідали Міжнародний кримінальний суд, у якому зустрілися з Президентом МКС Пйотром Гофманським, а також суддями, прокурорами та іншими представниками МКС. Сторони обговорили питання щодо судової практики МКС, важливості забезпечення справедливого та ефективного розгляду справ про воєнні злочини. У світлі визнання Україною юрисдикції МКС важливими є можливості налагодження співпраці між правоохоронними органами та судами України й МКС, а також застосування міжнародного гуманітарного права під час розгляду справ про воєнні злочини на національному рівні.

Представники української делегації спілкувалися з суддею Міжнародного трибуналу щодо колишньої Югославії у 2004–2009 роках, суддею Міжнародного залишкового механізму для міжнародних судів Ієном Бономі, який поділився досвідом, отриманим від роботи в цих міжнародних судових інституціях.

Крім того, українські судді побували у Верховному суді Нідерландів, окружному та апеляційному судах, розташованих у м. Гаазі, де ознайомилися з практикою цих установ щодо особливостей здійснення правосуддя у справах про воєнні злочини, розгляду кримінальних проваджень за процедурою іin absentia (за відсутності обвинуваченого), захисту прав потерпілих від цих злочинів тощо.

Також відбулася зустріч із прокурором Спеціального трибуналу щодо Лівану Норманом Фарреллом, з яким обговорили досвід цього трибуналу щодо розгляду кримінальних проваджень за процедурою in absentia. Цей досвід є унікальним, оскільки інші міжнародні чи спеціальні трибунали не використовували такої процедури.

Крім того, українські судді ознайомилися з досвідом Секції військових злочинів Державного суду Боснії та Герцеговини, включно з питаннями щодо внутрішнього розгляду справ, пов’язаних із геноцидом, злочинами проти людяності  та воєнними злочинами.

Особливу увагу присвятили обговоренню застосовності практики міжнародних трибуналів національними судами України; змісту поняття «інші порушення законів і звичаїв війни»; необхідності психологічної підтримки потерпілих та свідків від воєнних злочинів; особливостям розгляду кримінальних проваджень in absentia, в тому числі питанням належного повідомлення учасників судового процесу про розгляд відповідних проваджень; допиту свідків та потерпілих від воєнних злочинів слідчим суддею на етапі досудового розслідування; використанню цифрових доказів та іншим проблемним питанням.

За результатами візиту до Гааги будуть розроблені рекомендації щодо вдосконалення розгляду справ про воєнні злочини в Україні.

Навчальний візит організовано за підтримки Програми USAID «Справедливість для всіх».