flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Останнім часом покращилась якість обґрунтування касаційних скарг, що подаються до суду представниками сторін

15 липня 2022, 14:07

На це звернули увагу суддя Великої Палати Верховного Суду Олег Ткачук і суддя Касаційного цивільного суду у складі ВС, головний сержант мінометної батареї ТрО ЗСУ Андрій Калараш під час обговорення з адвокатами особливостей розгляду судових справ в умовах воєнного стану.

Олег Ткачук зазначив, що Верховний Суд продовжує роботу відповідно до визначених процесуальними законами процедур з певними особливостями відповідно до умов воєнного стану. «Задля безпеки учасників процесу ми намагаємося частіше залучати сторони до участі в розгляді справ в онлайн-режимі», – сказав він.

Судді приділяють окрему увагу справам, пов’язаним із найбільш актуальними сьогодні питаннями: щодо захисту прав військовослужбовців, про відшкодування шкоди, заподіяної війною, тощо.  Доповідач звернув увагу на рішення КЦС ВС у справах щодо можливості притягнення до юридичної відповідальності країни-агресора (див. постанова від 18 травня 2022 року у справі № 760/17232/20-ц (провадження № 61-15925св21)).

Багато питань виникає під час розгляду справ, пов’язаних із захистом прав осіб, які проживають на окупованих територіях. Зокрема, дуже складним є залучення таких осіб до участі в розгляді справи, однак Верховний Суд намагається робити все можливе для забезпечення такої участі. Також, за словами судді, варто зазначити, що адвокати, які беруть участь у розгляді справ Верховним Судом, із розумінням ставляться до обмежень, зумовлених воєнним станом, як-то неможливість забезпечення участі сторін у судовому засіданні повною мірою, переривання засідань через повітряну тривогу та ін.

Крім того, Олег Ткачук сказав, що останнім часом значно покращилась якість обґрунтування касаційних скарг і підготовки інших процесуальних документів, що подаються до суду адвокатами та представниками сторін. Вочевидь практика Верховного Суду формує нові, виваженіші підходи юристів до участі в судових засіданнях Верховного Суду. «Касаційні скарги, які зараз надходять до Верховного Суду, значно краще мотивовані. Представники сторін більш професійно підходять до обґрунтування своїх позицій, це допомагає Суду працювати ефективніше», – зауважив він. 

Доповідач зазначив, що частина його колег пішла захищати нашу Батьківщину зі зброєю в руках, і довелося перерозподілити справи та призначити нових суддів-доповідачів, тому розгляд деяких справ відклали. Однак це спричинено обставинами воєнного часу.

Андрій Калараш зауважив, що з початком війни чимало українців були вимушені змінити місце проживання на території країни або виїхати за кордон, багато хто втратив роботу, люди зіткнулися з іншими проблемами. Така ситуація вимагає від суддів застосування нових підходів до роботи, спрямованих на захист як військовослужбовців, так і цивільних громадян, з урахуванням принципів та вимог закону щодо здійснення правосуддя.  

Доповідач наголосив, що під час здійснення правосуддя судді перш за все мають дбати про безпеку людей, дотримуватися вимог Закону України «Про правовий режим воєнного стану». Зокрема, в разі повітряної тривоги громадяни, які звертаються до суду або присутні в судовому засіданні, повинні перебувати в безпечному місці.

Андрій Калараш вважає, що в умовах воєнного стану важливу роль має відігравати електронний суд, зокрема, суддя схвально оцінив інтеграцію сервісів «Електронний суд» та порталу «Дія». «Це дає додаткові можливості громадянам бути сповіщеними про час і місце розгляду справи, отримати певні документи. Цей напрям потрібно розвивати», – сказав він. 

Під час обговорення порушувалося питання довіри громадян до судів. Андрій Калараш зазначив, що працював у судах всіх трьох інстанцій, тож знає про проблеми суддівського корпусу на різних рівнях, а також зауваження громадян до судової системи. Він висловив переконання, що після нашої перемоги рівень довіри громадян – і військових, і цивільних – підвищиться. «Суддя – це лакмусовий папір державної влади, який відображає законність і захист прав громадян у державі. Кожен громадянин має бути впевненим, що, звертаючись до суду, він отримає захист своїх прав та інтересів, це й буде довірою до судової системи», – сказав Андрій Калараш. 

Онлайн-марафон «БІЗНЕС В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ. Особливості судового провадження та виконання рішень», який організувала Асоціація адвокатів України, відбувся 13 липня 2022 року в онлайн-режимі.