flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Існування адміністративної юстиції в будь-якій країні – це одна з основних ознак демократії – Всеволод Князєв

12 липня 2022, 14:08

«Адмінсуди виконують роль справедливого арбітра між громадянином і владою, виступають гарантом рівності прав і свобод», – сказав Голова Верховного Суду Всеволод Князєв під час зустрічі, присвяченій 20-річчю системи адміністративних судів України.

У заході, який відбувся в онлайн-режимі, узяли участь Голова Верховного Суду Всеволод Князєв, голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович, голови апеляційних і окружних адміністративних судів, судді і працівники апаратів цих судів. Захід відбувся в рамках Днів адміністративної юстиції в України. Учасники згадували історію створення адміністративних судів, розповідали про їх сучасний стан, а також обговорювали перспективи розвитку адміністративної юстиції в Україні.

В короткому історичному екскурсі Всеволод Князєв нагадав, що історія адміністративного судочинства тісно пов’язана з історією самої України. Зі створенням Української Народної Республіки у 1917 році запроваджена адміністративна юстиція. Щоправда, це судочинство було знищене, коли наша держава увійшла до складу СРСР, у якому діяв тоталітарний режим. Існування ж адміністративної юстиції в будь-якій країні – це одна з основних ознак демократії.

Після оголошення незалежності України в 1991 році розпочався новий процес формування адміністративної юстиції, і за період з 2006 до 2021 року місцеві адміністративні суди розглянули понад 11 млн. справ і матеріалів, апеляційні – понад 5 млн. справ. Вищий адміністративний суд за часи свого існування (2005–2017 роки) розглянув 620 тис. справ, а Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду з 15 грудня 2017 року донині розглянув понад 200 тис. справ і матеріалів.

Таке навантаження свідчить про те, що порушуються права фізичних і юридичних осіб з боку суб’єктів владних повноважень. Тому значущим етапом є прийняття Закону України «Про адміністративну процедуру». Всеволод Князєв висловив сподівання, що упорядкування адміністративної процедури скоротить кількість звернень до суду громадян та юридичних осіб щодо захисту їх прав, порушених органами влади.

Очільник ВС подякував захисникам України, які роблять усе можливе, зокрема, й для того, щоб суди могли працювати, розглядати судові справи, захищати права і свободи громадян навіть в умовах воєнного стану. У лавах захисників України є і судді, і працівники апаратів судів.

Голова КАС ВС Михайло Смокович сказав, що судова влада, і адміністративне судочинство зокрема, може рухатися шляхом розвитку лише в рамках співпраці та професійного діалогу з іншими гілками влади.

Що стосується сучасного стану адміністративної юстиції, то, як зауважив доповідач, маємо щонайменше два надважливі фактори, які наразі впливають на адміністративну юстицію і матимуть вплив у найближчій перспективі: війна і пов’язані з нею надважкі виклики; членство України в ЄС та анонсована у зв’язку з цим судова реформа.

Щодо першого питання, то де-юре здійснення правосуддя має бути безперервним на всій території держави незалежно від будь-яких форс-мажорних обставин, де-факто – нерідко здійснення правосуддя в умовах війни унеможливлене через відсутність мінімально необхідних для цього умов (відсутність приміщення, техніки, комунікаційного зв’язку та ін.). Проте судова влада постійно шукає вихід із цієї ситуації. Одним із них є дистанційна форма роботи суду.

Аналіз профільного законодавства свідчить, що така форма правосуддя має «право на життя», проте її процедурно-змістовий формат, навіть у таких нестандартних умовах, як воєнний чи надзвичайний стан, має укладатися в рамки спеціалізованого судового процесу.

Тому судовій владі, як вважає голова КАС ВС, потрібно активніше взаємодіяти із законодавчим органом у цьому спрямуванні. Правосуддя є надважливим видом державної діяльності, тому «кожен із нас зобов’язаний щоденно робити все можливе, щоб функції держави у сфері здійснення правосуддя виконувалися безперервно, поступально і системно, що, поряд з іншим, сприятиме Україні здобути переконливу перемогу у цій війні».

В ході онлайн-зустрічі виступили також голова Сьомого апеляційного адміністративного суду Віталій Кузьмишин, голова Восьмого апеляційного адміністративного суду Олег Заверуха, голова Одеського окружного адміністративного суду Олег Глуханчук, голова Запорізького окружного адміністративного суду Олег Прудивус, голова Луганського окружного адміністративного суду Тетяна Смішлива.