flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Кримінальне провадження в умовах воєнного стану: питання щодо застосування норм матеріального та процесуального права

08 липня 2022, 17:00

Під час воєнного стану кримінальне провадження здійснюється в особливому режимі, передбаченому ст. 615 КПК України. У зв’язку із застосуванням судами норм цієї статті на практиці виникає велика кількість запитань щодо нюансів як досудового розслідування, так і судового розгляду кримінального провадження.

Крім того, збільшилася кількість кримінальних проваджень щодо злочинів проти основ національної безпеки України, військових кримінальних правопорушень, кримінальних правопорушень проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, а також у зазначених розділах КК України з’явилися нові статті, а до деяких зі статей внесені зміни. З огляду на це постають питання про розмежування складів злочинів, особливостей їх кваліфікації та ін.

Про це йшлося під час другої онлайн-конференції «Особливості здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану: матеріальний та процесуальний аспекти».

Як зауважив голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко, з початком повномасштабного російського вторгнення в Україну перед судами постала низка проблем, які стосуються організаційних питань і питань щодо застосування законодавства з урахуванням внесених до нього змін. Сьогодні одним з основних завдань є забезпечення єдиного підходу для розв’язання тих проблем, які виникають під час здійснення кримінального провадження.

У цей складний час усі розуміють, наскільки важливим є питання щодо притягнення до відповідальності осіб, визнаних винуватими, зокрема в державній зраді, колабораційній діяльності, військових та воєнних злочинах. Розглядаючи кримінальні провадження стосовно таких злочинів, судді не повинні піддаватися емоціям і пам’ятати, що не можна відходити від тих європейських цінностей, які Україна сповідувала останні 30 років.

Голова відділу програм співпраці Директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Ліля Греттасдоттір зазначила, що її захоплює мужність та сміливість суддів, які працюють в умовах воєнного стану. І в таких умовах роль суддів є надзвичайно важливою, адже їхня діяльність має бути максимально спрямована на гарантування захисту прав людей.

За словами спікерки, в умовах воєнних дій дотримання закону стає важчим для суддів. Водночас на суддях лежить історична відповідальність, тому що вироки, які вони ухвалюватимуть, важливі не тільки для нинішнього часу, а й для майбутнього.

Ліля Греттасдоттір запевнила, що Рада Європи і надалі вживатиме заходів для підтримки судової системи України, зокрема проводитиме експертні консультації щодо правових стандартів у контексті воєнного стану, посилення професійних спроможностей суддів.

Міжнародний експерт Ради Європи Джеремі МакБрайд розповів про дотримання стандартів Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод під час розгляду справ в умовах воєнного стану. Суддя Третьої судової палати ККС ВС Сергій Фомін присвятив свій виступ питанням процесуального характеру здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану (застосуванню положень ст. 615 КПК України), а секретар Третьої судової палати ККС ВС Герман Анісімов – питанням кримінального права, зокрема формам виявлення об’єктивної сторони злочину, передбаченого ст. 438 КК України  (порушення законів та звичаїв війни), ознак його суб’єктивної сторони, відмежування від інших складів злочинів. Детальніше про це можна буде прочитати в наступних публікаціях на сайті ВС та на сторінках ВС в соціальних мережах.

Онлайн-конференція, організована Верховним Судом у співпраці з Офісом Ради Європи в Україні, відбулася 8 липня 2022 року. Участь у заході взяли судді ККС ВС, голови, заступники голів, секретарі, судді судових палат з розгляду кримінальних справ апеляційних судів, керівники та судді місцевих судів, міжнародний експерт Ради Європи.