flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У КАС ВС презентували науково-практичний коментар до Виборчого кодексу України

04 липня 2022, 11:55

«Виборчий кодекс України. Книга І. Загальна частина. Науково-практичний коментар» – це видання, яке стане настільною книгою для фахівців юридичної і державницької справи, освітньої сфери, потенційних голів і членів виборчих комісій, кандидатів на ті чи інші виборні посади, а також усіх, хто цікавиться питаннями виборів, виборчих систем, захисту виборчих прав. Про це сказав голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович (рецензент Коментаря) під час презентації цієї книги, яка відбулася 30 червня 2022 року в онлайн-форматі.

Очільник суду нагадав, що 19 грудня 2019 року вперше в історії України прийняли Виборчий кодекс України, що є позитивним кроком національного правотворення, оскільки кодифікація переслідує таку мету, як підвищення якості та зменшення кількості законодавчих актів, що наближає законодавство нашої держави до стандартів ЄС.

В Україні з 24 лютого 2022 року запроваджено правовий режим воєнного стану, а отже виборче законодавство держави є чинним, проте недіючим через заборону проведення будь-яких виборів, але після перемоги України в цій війні маємо докласти всіх зусиль, щоб утвердити країну на європейському просторі як сильну правову і демократичну державу, зауважив Михайло Смокович.

Голова Офісу Ради Європи, Представник Генерального секретаря Ради Європи  з питань координації програм співробітництва Ради Європи Стен Ньорлов почав свою промову з привітання слухачів з Днем Конституції України, зазначивши, що ворог хоч і окупував частину території держави, але не змінив конституційний лад України. Також від імені Ради Європи привітав весь український народ із тим, що лідери Євросоюзу на саміті 23 червня в Брюселі ухвалили рішення надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС. Це історичне рішення, яке підкреслює, що Україна є частиною великої європейської родини. Він висловив упевненість, що цей захід є важливим фактором для подальшої реалізації в законодавстві України стандартів і принципів Ради Європи, рекомендацій Європейської комісії «За демократію через право» (Венеційська комісія), багато з яких стосуються вдосконалення виборчого законодавства України.

Стен Ньорлов поінформував, що презентація Коментаря мала відбутися в лютому цього року, але через збройну агресію рф проти України зробити це не вдалося. Він переконаний, що, незважаючи на війну, вже нині потрібно думати про те, як розвивати і впроваджувати виборче законодавство після перемоги України, щоб воно відповідало найкращому європейському досвіду. Голова Офісу РЄ запевнив, що Рада Європи готова й надалі надавати підтримку і допомогу в удосконаленні законодавства України.

Доцент Національного університету «Києво-Могилянська академія» член авторського колективу Коментаря Юрій Ключковський розповів, що науково-практичні коментарі виконують низку завдань. Вони пропонують доктринальне тлумачення положень законодавчих актів, не лише заснованих на теоретичних уявленнях, а й з використанням практичного досвіду застосування цих положень. Автори розглядали приписи ВК України у взаємозв’язку з іншими нормативно-правовими актами: Конституцією, законами, міжнародними договорами і підзаконними актами України.

Юрій Ключковський звернув увагу, що в процесі роботи були виявлені недоліки у ВК України, тому авторський колектив Коментаря не лише констатував наявність таких проблем, а з використанням принципів виборчого права, міжнародних виборчих стандартів, вимоги дотримання основних прав і свобод людини і громадянина надав тлумачення відповідних положень, щоб унеможливити вплив виявлених проблем на правокористування і правозастосування. Якщо шляхом тлумачення розв’язати проблем не вдавалося, то до них привертали увагу законодавця, а також надавали пропозиції та рекомендації, які, на думку співавторів, могли б сприяти їх усуненню.

Під час презентації видання виступили з доповідями його співавтори – професор кафедри конституційного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олег Марцеляк, докторант Інституту публічного управління та державної служби КНУ імені Тараса Шевченка Олена Бойко, заступник Голови Центральної виборчої комісії у 2007–2018 роках Андрій Магера, член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Олександр Бурмагін, науковий консультант Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Наталія Богашева, доцент кафедри загальнотеоретичного правознавства та публічного права Національного університету «Києво-Могилянська академія» Володимир Венгер.

Презентація організована за сприяння проєкту Ради Європи «Підтримка конституційних і правових реформ, конституційне правосуддя та надання допомоги Верховній Раді у проведенні реформ, спрямованих на підвищення її ефективності».

З відеозаписом презентації видання можна ознайомитися на сайті Верховного Суду в розділі «Діяльність», в рубриці «Матеріали конференцій, презентації, інфографіки, конкурси».

З електронним примірником видання «Виборчий кодекс України. Книга І. Загальна частина. Науково-практичний коментар» можна ознайомитися за посиланням - https://cutt.ly/TLyymDR