flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ВС долучився до Європейського семінару щодо боротьби з правопорушеннями проти дикої природи

01 липня 2022, 15:36

Суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Сергій Бурлаков долучився до Європейського семінару (воркшопу) за результатами вивчення злочинів проти дикої природи для встановлення нових транснаціональних робочих відносин, що проходив у Мадриді (Королівство Іспанія).

Однією із цілей цього масштабного заходу стало посилення взаємодії із запобігання і ефективного розслідування злочинів проти дикої природи, а також співпраці право- та природоохоронних органів на національному й міжнародному рівнях.

В межах трьох блоків «Контекст ЄС / Транснаціональне співробітництво», «Інноваційні підходи до боротьби зі злочинами проти дикої природи (WLC)» і «Успішне звинувачення» учасники розглянули такі питання:

– політичний контекст ЄС та допомога Європейського зеленого курсу в боротьбі зі злочинами проти дикої природи;

– переслідування злочинів проти дикої природи в Європі – результати в 11 країнах у рамках проєкту «LIFE SWiPE»;

– міжвідомче співробітництво у Європі між правоохоронними органами;

– діяльність EMPACT;

– осетрові та злочини проти дикої природи – докази незаконної торгівлі осетровими, які перебувають під загрозою зникнення, в регіоні Нижнього Дунаю;

– отруєння птахів, собак й охорона хижаків;

– засоби та технології боротьби з WLC (собаки, GPS, дрони);

– зв’язки між WLC й іншими злочинами;

– боротьба зі злочинністю проти дикої природи, розслідування і виявлення таких злочинів;

– роль Євроюсту у справах про злочини проти дикої природи тощо.

Також відбулися круглі столи про те, як ефективно виявляти та розслідувати злочини проти дикої природи і що необхідно для успішного переслідування таких злочинів у Європі. Окрім цього, було звернено увагу на уроки та проблеми, пов’язані зі скороченням безкарності у справах про злочини проти дикої природи, і на те, як спеціалізація допомагає знизити рівень безкарності в таких справах.

Окремо обговорювали заходи щодо профілактики злочинів проти дикої природи.

Семінар проходив у змішаному форматі (онлайн та офлайн) із 28 по 30 червня 2022 року. Захід організовано WWF-Іспанія разом із 12 партнерами з 11 європейських країн за підтримки представників EUFJЕ (Форум суддів ЄС з питань навколишнього середовища), Європейської мережі прокурорів з охорони навколишнього середовища, Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП), OCLAESP (французька жандармерія), Міжнародної організації охорони птахів («Birdlife») у межах міжнародного проєкту «SWiPE – Ефективне розслідування злочинів проти дикої природи у Європі». До воркшопу, зокрема, долучилися представники IMPEL (спільнота ЄС, що займається питаннями імплементації та забезпечення дотримання законодавства щодо довкілля), Євроюсту, Центру досліджень у сфері технологій та екології.