flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ВС Олександра Яновська взяла участь у пленарному засіданні CEPEJ, присвяченому 20-й річниці Комісії

30 червня 2022, 11:35

27–28 червня 2022 року у Валлетті (Мальта) відбулося 38-ме пленарне засідання Європейської комісії з питань ефективності правосуддя (CEPEJ), присвячене 20-й річниці від дня її створення. Участь у засіданні взяла делегація від України, до складу якої увійшла суддя Верховного Суду, член CEPEJ від України Олександра Яновська.

CEPEJ є тим органом, який підтримує держави – члени Ради Європи у підвищенні ефективності роботи їхніх судових систем з метою забезпечення їхньої діяльності відповідно до стандартів РЄ. А на 38-му пленарному засіданні CEPEJ розглянула низку нових документів та ініціатив у сфері юстиції.

Зокрема, під час заходу було затверджено звіт про оцінку CEPEJ, який містить огляд ключових тенденцій і показників у судових системах держав – членів Ради Європи з фокусом на першому році глобальної кризи охорони здоров’я. Окрім того, прийнято звіт про діяльність Комісії, у якому підсумовується робота CEPEJ щодо підвищення ефективності та якості правосуддя у 2021 році.

Учасники обмінялися думками щодо конкретних шляхів реалізації Плану дій CEPEJ на 2022–2025 роки «Цифровізація для кращого правосуддя», який було затверджено торік у грудні, та розглянули питання про створення Консультативної ради зі штучного інтелекту і Ресурсного центру з питань кіберсправедливості та штучного інтелекту. Робота цих ініціатив буде спрямовуватися на удосконалення інструментів штучного інтелекту, які використовуватимуться в системах правосуддя. Також робоча група CEPEJ з якості правосуддя презентувала поточний стан у питаннях гендерної рівності під час прийняття на роботу і кар’єрного зростання суддів та доступу до правосуддя для людей з обмеженими можливостями.

З ініціативи представників України в CEPEJ до порядку денного пленарного засідання внесено зміни, а питання співпраці з Україною виділено окремим пунктом. Під час цього обговорення окреслили такі шляхи співробітництва: запровадження в Україні дистанційного правосуддя, кроки для відновлення роботи органів суддівського урядування ВККС України та ВРП, якомога швидше подолання кадрового голоду в судах України.

Серед іншого, експерти CEPEJ висловили свою готовність доопрацювати проєкт закону про дистанційне правосуддя, який розроблявся за участю суддів Верховного Суду, але був відхилений народними депутатами України через певні технічні ризики. Європейські експерти допоможуть знайти такі ідеї, які дадуть змогу подолати всі застереження і ризики. Адже через війну в Україні мільйони людей покинули свої домівки – стали внутрішньо переміщеними особами або виїхали за кордон, приміщення семи судів в Україні повністю зруйновані, а 60 судів – дуже пошкодженні. Через загрозу ракетного удару в Україні більше не залишилося безпечних міст. Запровадження дистанційного правосуддя є вкрай важливим не лише для убезпечення суддів, працівників апаратів судів, учасників процесу, а й для безперервного правосуддя.