flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Пріоритетні напрями співпраці Ради Європи та судової системи України – у фокусі уваги візиту Голови ВС до Страсбурга

24 червня 2022, 15:11

23 червня 2022 року в рамках робочого візиту до Страсбурга Голова Верховного Суду Всеволод Князєв зустрівся з представниками Європейської комісії з питань ефективності правосуддя (CEPEJ). У зустрічі взяли участь секретар CEPEJ Мюріель Деко та керівник відділу співпраці Клеманс Букемон, а також суддя Великої Палати ВС Ірина Григор’єва та начальник відділу міжнародно-правової взаємодії ВС Ліна Губар.

Один із пріоритетних напрямів співпраці CEPEJ та судової влади України – удосконалення проєкту щодо запровадження дистанційного правосуддя в Україні. Як повідомили представниці CEPEJ, гайдлайни Комісії були адаптовані під формат онлайн-правосуддя ще торік.

Всеволод Князєв подякував представницям CEPEJ за їхню роботу та зазначив, що судді України активно застосовують рекомендації Комісії у своїй щоденній роботі. Особливу увагу він звернув на важливість запровадження в Україні дистанційного правосуддя в умовах повномасштабного вторгнення Росії. Судді та науковці розробили відповідний законопроєкт, але його не підтримав парламент. Однак прийняття такого законопроєкту є вкрай важливим для України. Адже навіть території, де не проводять активних бойових дій, перебувають під постійною загрозою ракетних ударів Росії.

«Виклики, які стоять сьогодні перед судовою владою України, – безпрецедентні, тому ми маємо змінювати підходи до функціонування судової системи. Верховний Суд зокрема та судова система України в цілому роблять усе можливе для того, щоб забезпечити кожному право на справедливий суд на всій території України», – поділився очільник ВС.

Можливі шляхи співпраці Верховного Суду з Радою Європи у контексті війни в Україні обговорили того ж дня Голова ВС та представники відділу з питань програм щодо співпраці Генерального директорату з прав людини і верховенства права Ради Європи. У зустрічі взяли участь заступник начальника відділу з питань програм щодо співпраці Ліліт Данегян, начальник підрозділу з питань України, Молдови та Вірменії Маріана Чіку, координатор проєктів відділу з питань програм щодо співпраці Андрій Кавакін і менеджерка проєкту РЄ «Підтримка судової влади України в забезпеченні кращого доступу до правосуддя» Ірина Кушнір.

У своєму виступі Всеволод Князєв окреслив завдання, які стоять перед судовою владою: відновлення роботи кадрових органів – ВККС України і ВРП, забезпечення єдності судової практики, удосконалення процедури добору кандидатів у судді. На думку Голови ВС, слід знайти такий механізм добору кандидатів у судді, який би допоміг заповнити дуже велику кількість вакансій у судах України швидко й ефективно.

Учасники зустрічей домовилися про посилення співпраці за всіма пріоритетними напрямами.