flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВС обговорив із представниками Ради Європи та Венеційської комісії виклики судової системи України в умовах війни

24 червня 2022, 12:25

У межах робочого візиту до Страсбурга Голова Верховного Суду Всеволод Князєв провів кілька зустрічей із представниками Європейського суду з прав людини та Ради Європи. Разом із Головою ВС у Страсбурзі перебувають суддя Великої Палати ВС Ірина Григор’єва та начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду Ліна Губар. Візит організовано проєктом Ради Європи «Підтримка судової влади України у забезпеченні кращого доступу до правосуддя».

Виклики судової системи України в умовах повномасштабного російського вторгнення обговорили Всеволод Князєв і Директор з прав людини Генерального Директорату прав людини і верховенства права Ради Європи Крістоф Пуарель 23 червня 2022 року.

Рада Європи, за словами Крістофа Пуареля, зробить усе можливе, щоб допомогти Україні в ці складні часи. У світлі цих обставин потребують переосмислення Пріоритетні завдання Плану дій РЄ для України на найближчі роки. План дій слід актуалізувати відповідно до сучасних викликів судової системи. Одним із таких викликів є нефункціонуючі органи суддівського врядування – Вища кваліфікаційна комісія суддів України та Вища рада правосуддя.

На його думку, одним із пріоритетних завдань українських інституцій та їхніх європейських партнерів має бути ідентифікація та збір доказів щодо порушень прав людини російським агресором.

Всеволод Князєв подякував Директору з прав людини за підтримку і надану допомогу та сказав, що Рада Європи сьогодні є одним із ключових партнерів судової системи України.

Очільник ВС зазначив, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну суттєво змістило акценти роботи судової влади. Він підтвердив, що великою проблемою для України є те, що кадрові органи ВККС та ВРП не працюють, адже кадровий голод у судах посилюється. Щоб мати змогу оперувати цими процесами, Верховна Рада України внесла зміни в законодавство та передала деякі функції ВРП Голові ВС, зокрема щодо переведення суддів з окупованих територій на підконтрольну Україні територію.

«Війна змінила все. У нас багато болю, руйнувань, наші воїни віддають життя, а наші міста щодня бомбардують. Частина територій тимчасово окупована, тому й деякі судді України перебувають в окупації. Правосуддя на цих територіях зупинилося. Частині суддів вдалося звідти вирватися, але не всім. З деякими суддями зв’язок втрачено, і нам нічого не відомо про їхню долю, а деякі судді перебувають у полоні російських окупантів, і ми робимо все можливе, щоб їх звільнити», – поділився реаліями України з європейськими колегами Всеволод Князєв.

Та незважаючи на ці трагічні обставини й безпрецедентні виклики, абсолютна більшість суддів і співробітників судів виконують свої обов’язки. Завдяки тому, що Голова ВС отримав повноваження відряджати суддів до інших судів, сьогодні більше двох сотень суддів з окупованих територій відправляють правосуддя в судах на підконтрольній Україні території, ще 200 суддів перебувають у процесі відрядження.

Поділився Всеволод Князєв і ситуацією, що склалася навколо приміщень судів. «Сім приміщень судів вщент зруйновані, 60 – суттєво пошкоджені. Одним із зруйнованих є Бородянський районний суд Київської області – його приміщення не підлягає відновленню. Навіть у час війни громадяни потребують правосуддя, тому ми робимо все від нас залежне, щоб цей суд та інші суди України відновили свою роботу якомога швидше», – запевнив Голова ВС.

Того ж дня Всеволод Князєв зустрівся з представниками Європейської комісії «За демократію через право» (Венеційська комісія). У зустрічі взяли участь Секретар Венеційської комісії Сімона Граната-Менгіні і юрист Тарас Пашук.

Всеволод Князєв зауважив, що сьогодні на порядку денному стоїть питання про поліпшення операційної діяльності судової системи України в умовах війни, удосконалення чинного законодавства та прийняття нового для того, щоб зробити правосуддя ефективнішим і доступнішим.

Окрім того, Україна має подбати про завершення судової реформи, адже вона є однією з умов євроінтеграційного процесу. «Ми також повинні працювати в цьому напрямі та виконати взяті Україною зобов’язання», – окреслив коло завдань очільник ВС. Дорожня карта реформи в сфері правосуддя складається з декількох елементів – реформа ВККС України та ВРП, удосконалення процедури призначення суддів КСУ, антикорупційна політика та ін.

Сімона Граната-Менгіні акцентувала на тому, що Україна має знайти механізм, як заповнити 2 тис. вакансій у судовій системі, адже це дуже багато. Вона проаналізувала деякі елементи судової реформи крізь призму висновків Венеційської комісії та висловила сподівання, що новосформовані органи суддівського врядування будуть професійними та користуватимуться високою довірою громадськості. Спікерка зазначила, що рада бачити проактивну позицію Верховного Суду в усіх питаннях, пов’язаних із судовою реформою.