flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Україні потрібно підсилити захист прав державних службовців – Михайло Смокович

21 червня 2022, 16:00

У 2021 році до судів першої інстанції надійшло 37 415 справ, у яких державні службовці звернулися за захистом своїх прав, розглянули суди 29 831 справу, з них із задоволенням позовних вимог – 23 164.

Такий високий відсоток задоволення позовів (майже 80 %) свідчить про неналежний рівень дотримання гарантій державних службовців. На це звернув увагу голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович під час щорічного Міжнародного круглого столу «Державна служба України: сучасні виклики та перспективи повоєнної трансформації».

У своєму виступі Михайло Смокович навів приклад щодо дотримання гарантій прав державних службовців за європейськими стандартами: «Для того щоб у Німеччині звільнити з посади державного службовця за порушення присяги, суб’єкт владних повноважень – роботодавець має звернутися до суду і довести цей факт. Звільнити держслужбовця можна лише за рішенням суду. Проте якщо суд визнає, що порушення не достатньо тяжке, то може застосувати інше покарання, наприклад таке, як догана, і залишити державного службовця на його посаді».

Очільник КАС ВС також звернув увагу, що на державних службовців в Україні покладено важливу й відповідальну місію – забезпечити публічне, практичне і професійне виконання завдань і функцій держави. Складаючи присягу, державний службовець присягає не лише дотримуватися Конституції та законів України, а й поважати та охороняти честь держави!

Міжнародний круглий стіл «Державна служба України: сучасні виклики та перспективи повоєнної трансформації» проведений Навчально-науковим інститутом публічного управління та державної служби Київського національного університету імені Тараса Шевченка з нагоди Дня державної служби, який відзначатиметься 23 червня. У його роботі взяли участь керівники державних установ, вітчизняні та міжнародні експерти.