flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Процедура відбору суддів має бути спрощена, але з дотриманням високої якості стандартів

16 червня 2022, 17:34

Про це сказав суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Євген Петров під час онлайн-заходу «Консультації з питань оптимізації процедур відбору та призначення суддів (до судів першої та другої інстанцій) та дисциплінарного провадження щодо суддів».

Спікер запропонував певне бачення шляхів пришвидшення заповнення вакантних посад суддів у судах першої та другої інстанцій.

Так, на думку судді, одним із таких шляхів може стати запровадження процедури відбору суддів на заняття вакантних посад за спеціалізацією. Тобто кандидат насамперед обирає адміністративну, господарську, цивільну чи кримінальну юрисдикцію, після чого всі процедури відбору, як-от кваліфікаційні іспити, проводяться тільки з обраного напряму. При цьому суддя може претендувати на заняття вакантної посади лише за спеціалізацією, за якою навчався та проходив відбір.

«Такий підхід значно спростить процедуру заповнення вакантних посад суддів, оскільки навчання триватиме менше. Окрім того, залучатиметься менше ресурсів із бюджету», – додав він.

Також Євген Петров запропонував дещо змінити етапи підготовки кандидатів  на заняття вакантних посад судді таким чином, щоб навчання в Національній школі суддів України проводилося лише після того, як буде написана кваліфікаційна робота й претендент на посаду судді потрапить до резерву. Тільки потім можна буде брати участь у конкурсі.

Водночас із метою якісної і швидкої роботи необхідне вдосконалення процедури перевірки кваліфікаційних іспитів.

«Наразі в країні склалася ситуація, у якій кількість вакантних посад суддів дуже велика, цю проблему потрібно якнайшвидше вирішити. Це прискорить розгляд справ у судах та надасть можливість кращого надання послуг правосуддя населенню. Але завжди варто пам’ятати, що кількість не повинна переважати якість. Тому процедура  відбору суддів має бути спрощена, але з дотриманням високої якості стандартів», – зауважив суддя.

До заходу, організованого за сприяння проєкту Ради Європи «Підтримка судової влади України в забезпеченні кращого доступу до правосуддя», також долучилися керівник відділу Управління програм співробітництва Департаменту впровадження прав людини, правосуддя та стандартів правового співробітництва Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Марьяна Кіко, суддя Верховного суду Республіки Словенія, Президент КРЄС (2020–2021), міжнародний консультант Ради Європи Ніна Бететто, міжнародний консультант Ради Європи Герхард Райснер, в. о. Голови Вищої ради правосуддя Віталій Саліхов, члени Вищої ради правосуддя Оксана Блажівська й Інна Плахтій, Голова Ради суддів України Богдан Моніч та ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук. Модератором заходу була менеджер проєкту «Підтримка судової влади України в забезпеченні кращого доступу до правосуддя» Ірина Кушнір.