flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя КЦС ВС Ірина Воробйова розповіла про особливості розгляду сімейних спорів під час воєнного стану

10 червня 2022, 20:36

Судді Верховного Суду неодноразово наголошували, що процедура усиновлення не може бути спрощеною під час воєнного стану, зокрема звертали увагу на справи про скасування усиновлення. Суддя Касаційного цивільного суду у складі ВС Ірина Воробйова розповіла, серед іншого, про одну з таких справ на лекції для суддів та помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів «Актуальна практика Верховного Суду з питань розгляду сімейних спорів в умовах воєнного стану».

Так, у постанові від 27 жовтня 2021 року у справі №  204/586/20 КЦС ВС погодився з рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій про відмову в задоволенні позову. Зміна поведінки дитини в гірший бік, з приводу чого виникли конфліктні відносини, відбулася не поза волею позивачів, поведінка батьків також вплинула на їхні стосунки з дитиною, а відносини, які виникли між усиновлювачами і дитиною, пов’язані перш за все з конфліктом між ними та ускладнені особливостями перехідного віку дитини.

Також суддя звернула увагу на постанову КЦС ВС від 26 квітня 2022 року у справі №  520/8264/19, в якій зроблено висновок, що поведінка особи, яка свідомо змінює країну проживання, не бере участі у вихованні дитини, свідчить про її ухилення від виконання батьківських обов’язків у розумінні ст. 164 СК України і може бути підставою для позбавлення цієї особи батьківських прав щодо дитини.

Ірина Воробйова проаналізувала судову практику у спорах щодо аліментів. Зокрема, акцентувала на постанові КЦС ВС від 25 січня 2021 року у справі №  758/10761/13-ц, в якій зроблено висновок, що аліменти з коштів, отриманих із продажу квартири, не сплачуються, оскільки виручення коштів від продажу нерухомого майна, в обмін на передачу покупцеві права власності на зазначене нерухоме майно, не має наслідком отримання доходу платником аліментів, а є грошовим еквівалентом вартості цього майна до його продажу та не вважається видом заробітку (доходу).

Після лекції суддя КЦС ВС відповіла на запитання слухачів.

Зокрема, слухачі запитували, як запобігти зловживанням, коли просять установити місце проживання дитини з батьком, щоб його не мобілізували або він міг виїхати за кордон. Ірина Воробйова зауважила, що подання відповідного позову передбачено нормами СК України, а розглядаючи подібну справу, суд має виходити передусім із найкращих інтересів дитини.

Також було питання про те, чи стягуються аліменти з грошового забезпечення військовослужбовців. Ірина Воробйова звернула увагу, що Законом України від 15 березня 2022 року № 2129-ІХ (набув чинності 25 березня 2022 року) внесено зміни до розд. ХІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження». Розділ доповнено п. 10-2, відповідно до якого на період воєнного стану на території України припиняється звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інший дохід боржника, крім, зокрема, рішень про стягнення аліментів.

Семінар для суддів і помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів «Актуальні питання щодо розгляду сімейних спорів в умовах воєнного стану» організовано Дніпровським відділенням Національної школи суддів України. Він відбувся 9 червня 2022 року.