flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спрощувати під час війни процедуру всиновлення не можна – Ірина Фаловська

07 червня 2022, 15:37

Про це секретар Третьої судової палати Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Ірина Фаловська сказала в коментарі після круглого столу «Безпека і захист дитини в умовах воєнного часу: сучасні виклики, загрози та шляхи їх подолання», що відбувся 1 червня 2022 року в онлайн-режимі. У заході взяли також участь судді КЦС ВС Ганна Коломієць та Ірина Литвиненко і суддя Касаційного кримінального суду у складі ВС Світлана Яковлєва.

Ірина Фаловська зазначила, що обрані для обговорення на заході теми і порушені на ньому питання дуже актуальні та важливі, необхідно привертати увагу до проблем, з якими зіштовхуються діти під час війни.

Зокрема, на круглому столі порушувалося питання незаконного вивезення дітей на територію Російської Федерації. Таких дітей на сьогодні вже приблизно 200 тис. Ірина Фаловська підтримала думку, що українська влада зобов’язана слідкувати за долею кожної дитини, яка виїхала за кордон з дозволу батьків або яку вивезли примусово. При цьому вона зауважила, що необхідно якнайшвидше розробити відповідні механізми, визначити способи такого відстеження та суб’єктів, які можуть його здійснювати.

Однак багато питань залишилися невисвітленими, тому суддя ВС, надаючи коментар, підтримала резолюцію учасників за підсумками круглого столу щодо продовження спільного обговорення теми для того, щоб напрацювати механізми протидії порушенню прав дітей в умовах воєнного часу.

На наступних заходах вона пропонує продовжити обговорення деяких проблем.

Суддя ВС зазначила, що до цього процесу варто долучати міжнародні правозахисні організації, які здійснюють діяльність на території РФ. Вони можуть допомогти як із уточненням списків примусово вивезених дітей, так і стежити за їхньою подальшою долею. Таку інформацію правозахисники мали б передавати українським компетентним органам, що спеціалізуються на цих питаннях.

Водночас треба шукати способи повернення дітей із РФ до України. Можливо, існують механізми робити це із залученням допомоги урядів інших країн і міжнародних правозахисних організацій.

Крім того, суддя ВС запропонувала розробити пам’ятки для дітей, які виїхали за кордон, зокрема до європейських країн. В таких пам’ятках має бути інформація, як діяти та куди звертатися в разі, якщо дитина стикається з тими чи іншими проблемами або почувається некомфортно. Ця інформація може бути корисною як дітям, що виїхали за кордон без батьків (серед них – і діти з інтернатів, які виїхали організованими групами), так і тим, що виїхали з родиною.

На заході обговорювали також питання щодо усиновлення дітей під час війни. Йшлося й про те, що в додатку «Дія» з’явиться послуга, яка спрощує оформлення документів для усиновлення. Ірина Фаловська припустила можливість спрощення якихось формальних моментів, як-то надання довідок тощо, але зауважила, що саму процедуру всиновлення під час війни спрощувати не можна.

Ірина Фаловська зазначила, що і в мирний час питання усиновлення є дуже чутливим, і суди інколи змушені розглядати справи навіть про скасування усиновлення. Під час війни воно стає ще більш чутливим – люди можуть перебувати в певному морально-психологічному (емоційному) стані та не оцінювати реально свої можливості. Тому суддя ВС запропонувала розглянути доцільність встановлення на законодавчому рівні певного терміну після закінчення війни для перевірки підстав і обставин усиновлення дітей у воєнний період.

Крім того, Ірина Фаловська зауважила, що необхідно також встановити долю дітей, які перебувають у спеціальних навчально-виховних установах для дітей і підлітків, спеціальних виховних установах, розміщених на територіях або наближених до зони проведення бойових дій, або тих, де бойові дії відбувалися. Треба з’ясувати, скільки в нас таких установ, яка кількість дітей у них перебуває, куди вивезли цих дітей і в яких умовах вони перебувають зараз. Оскільки, зазначила суддя ВС, такі діти потребують особливої уваги.

Круглий стіл організувала Вища школа адвокатури Національної асоціації адвокатів України за ініціативою Центру «Адвокат дитини» ВША НААУ. На нього були запрошені адвокати, науковці, представники органів державної влади та органів системи ювенальної юстиції, експерти у сфері захисту прав дітей громадських правозахисних організацій.