flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВС взяв участь у ХІІ щорічній конференції голів верховних судів країн Центральної та Східної Європи

19 травня 2022, 19:51

До участі в заході в рамках співробітництва з Інститутом «Правова ініціатива у Центральній та Східній Європі» (Інститут CEELI) долучилися голови верховних судів 16 країн.

Цьогорічна конференція була присвячена, зокрема, обговоренню питань щодо доступу до правосуддя, ролі й відповідальності голів верховних судів та інституту медіації, судової комунікації та взаємодії зі ЗМІ, суддівської етики й дисциплінарної відповідальності суддів і працівників апаратів судів.

Всеволод Князєв мав честь виступити з першою доповіддю на заході, подякувавши американським та європейським колегам, а також  міжнародним партнерам за стійку підтримку України і чітку позицію щодо засудження російської агресії.

Важливою також була підтримка країн-членів та Інституту CEELI щодо заперечення участі в конференції представників верховного суду росії.

«Ми не залишилися наодинці із цією бідою і маємо потужну підтримку світової спільноти: США, Канади, Європейського Союзу та інших країн. Ми високо цінуємо підтримку кожного, хто запропонував свою допомогу. Воєнні злочини та злочини проти людяності, скоєні російськими військовими, не мають залишитися безкарними», – наголосив Голова ВС.

Під час свого виступу Всеволод Князєв також поінформував учасників заходу про ситуацію, в якій перебуває судова система України після початку повномасштабної війни, зазначивши про пошкоджені та зруйновані внаслідок російської агресії приміщення судів, а також розповів про перебіг процедури відрядження суддів місцевих судів, що розташовані на територіях, де ведуться бойові дії та територіальну підсудність яких було змінено.

«В умовах війни фінансування за всіма іншими статтями, окрім статті про забезпечення Збройних сил України, скорочено в десятки разів. Водночас сума збитків, завданих судовій системі, нині сягає кількох десятків мільйонів доларів, і нам бракує коштів на відновлення зруйнованих та пограбованих судів», – зауважив Голова ВС.

Крім того, Всеволод Князєв розповів про нещодавно запроваджені зміни до КПК України, спрямовані на визначення особливостей здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану. Ці зміни полягають у розширенні процесуальних можливостей органів досудового розслідування щодо проведення низки невідкладних слідчих дій та застосування запобіжних заходів.

З метою розблокування роботи судової системи в умовах відсутності повноважного складу Вищої ради правосуддя парламент передав частину повноважень ВРП Голові ВС, Державній судовій адміністрації та Раді суддів України. Окрім цього, на обговоренні парламентського комітету перебуває проєкт закону, який дозволив би судам розглядати справи в онлайн-режимі.

Також Голова ВС закликав європейське співтовариство підтримати Україну в її євроінтеграційних прагненнях.

«На жаль, процес євроінтеграції відбувається в дуже трагічний час. Але народ України об’єднаний цією метою та є єдиним у своєму європейському виборі», – наголосив Всеволод Князєв.

У своїх виступах голови верховних судів висловили підтримку та солідарність з Україною.

Інститут CEELI заявив про готовність до надання експертної підтримки суддям України в питаннях щодо воєнних злочинів та інших актуальних проблем.

Верховний Суд висловлює вдячність Програмі USAID "Справедливість для всіх", за підтримки якої Голова ВС взяв участь у цій конференції.

Примітка. Конференція щорічно збирає голів вищих судів з метою обміну досвідом, розробки стратегії та найкращих практик для посилення доброчесності суддів, підзвітності, покращення судового управління та боротьби з корупцією в судах.

Конференції приймали верховні суди Чехії (2011 р.), Албанії (2012 р.), Чорногорії (2013 р.), Грузії (2014 р.), Хорватії (2015 р.), Сербії (2016 р.), Угорщини (2017 р.), Литви (2018 р.) та Словаччини (2019 р.), Азербайджану (2020 р.) в онлайн‑режимі.

Серед найбільш помітних досягнень конференцій варто відзначити підписання 2015 року за підсумками роботи конференції в Хорватії (о. Бріюні) Декларації щодо принципів незалежності судової влади (Бріюнська декларація). Декларацію підписали очільники 19 країн, вона перекладена шістьма мовами. У 2022 році до підписантів Декларації приєдналася Вища судова палата Молдови.