flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Генеральний секретар - Європа має займати тверду позицію у боротьбі з агресією та війною

05 травня 2022, 16:51

Відзначаючи День Європи 2022 року, Генеральний секретар Марія Пейчинович-Бурич закликала європейські держави відновити інвестиції у права людини, демократію та верховенство права в умовах "жахливого насильства та сейсмічних змін."

У своїй щорічній доповіді "Рух уперед 2022" Генеральний секретар засудила російську агресію проти України та високо оцінила "стійкість, мужність та рішучість" українського народу.

«Ми наважилися повірити, що подібні картини – подібні реалії – належать до минулого Європи. Ми помилялися. Історія повернулася на наш континент найжорстокішим чином. Масштаби руйнувань та довгострокові геополітичні наслідки продовжують збільшуватися.»

«Рада Європи єдина у своїй солідарності з Україною. Ми продовжуємо надавати підтримку цій країну та її народу і робитимемо це за допомогою додаткових, спеціально розроблених заходів, як тільки припиниться насильство. Тим часом ми працюємо з країнами-членами, щоб допомогти їм підтримати українських біженців, які приїхали до цих країн у пошуках безпеки.» 

Вона наголосила, що швидке призупинення членства та подальше виключення Росії з Організації стали неминучими внаслідок дій її уряду, які дорого обійшлися її власним громадянам, і додала: «2022 рік буде роком, коли вони втратять право на захист відповідно до Європейської конвенції про права людини, право звертатися до Європейського суду з прав людини та своє місце у цій загальноєвропейській сім'ї.»

«У більш широкому сенсі це попередження для всіх нас. Те, що сталося один раз, може повторитися... Успіх нашого мультилатералізму залежить від рішучості урядів забезпечити дотримання основних прав своїх громадян у всіх аспектах життя на нашому континенті. Слова та обіцянки на засіданнях на рівні міністрів мають велике значення, але вони не є самоціллю. Важливо виконувати обіцянки, досягати результатів і дотримуватися стандартів: і для цього є політична воля.»

«Рада Європи була заснована 73 роки тому, на хвилі Другої світової війни та на обіцянці «ніколи знову». Для України ця обіцянка не була виконана. Це не є провалом самого мультилатералізму, а результатом жорсткої відмови окремої країни від цінностей, що лежать в її основі. Урок, який слід вивчити ще раз, полягає в тому, що наш успіх як Організації - і як континенту - залежить від рішучості наших країн-членів робити правильні речі: інвестувати в права людини, демократію та верховенство права як основу справедливого майбутнього».

Secretary General - Europe must remain resilient in the face of aggression and war: https://bit.ly/3vL6RDu.