flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вітаємо Миколу Гнатовського з обранням на посаду судді Європейського суду з прав людини

27 квітня 2022, 14:46

26 квітня 2022 року Парламентська асамблея Ради Європи з-поміж трьох достойних кандидатів обрала суддею Європейського суду з прав людини від України доцента кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка Миколу Гнатовського. Він обійматиме посаду судді ЄСПЛ наступні 9 років.

Микола Гнатовський – кандидат юридичних наук, фахівець з міжнародного та європейського права прав людини, міжнародного гуманітарного права, міжнародного кримінального права, теорії міжнародного права, права Ради Європи. Він брав активну участь у навчанні з прав людини та міжнародного права для суддів першої, апеляційної інстанцій та Верховного Суду.

У жовтні 2009 року Микола Миколайович був обраний членом Європейського комітету із запобігання катуванням, нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню від України. Його переобирали на цю посаду двічі – у 2013 та 2017 роках. З березня 2013 року – другий віцепрезидент ЄКЗК, а з березня 2015 року – президент ЄКЗК (переобраний у 2017 та 2019 роках).

Вітаємо Миколу Гнатовського з обранням на високу посаду судді Європейського Суду з прав людини! Щиро бажаємо нових звершень у професійній діяльності, невичерпних сил для виконання відповідальної місії – дотриманням прав і свобод людини та громадянина, захисту європейських цінностей.

Нагадаємо, що 11 лютого 2022 року конкурсна комісія з добору кандидатів для обрання суддею ЄСПЛ від України внесла трьох учасників конкурсу до списку претендентів на посаду судді ЄСПЛ. Крім Миколи Гнатовського, серед кандидатів були: суддя Великої Палати Верховного Суду д. ю. н. Тетяна Анцупова та Національний радник з юридичних питань Координатора проектів ОБСЄ в Україні к. ю. н. Олександр Водянніков.