flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова КАС ВС Михайло Смокович розповів про роботу суду в умовах воєнного стану

12 квітня 2022, 13:59

Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович взяв участь у програмі підготовки суддів окружних та апеляційних адміністративних судів «Здійснення правосуддя адміністративними судами в умовах війни: проблеми, виклики, шляхи вирішення». Захід, організований Національною школою суддів України, відбувся 11 квітня 2022 року в онлайн-режимі.

Вітаючи учасників заходу, Михайло Смокович зазначив, що, напевно, ніхто не міг уявити, що нам, громадянам України, доведеться жити в умовах такої жахливої війни і виконувати свої професійні обов’язки під звуки сирен повітряної тривоги та системні ракетні вибухи. Деяким працівникам доводилось добиратися до суду більш ніж три години, часом протягом робочого дня було чотири повітряних тривоги (по годині кожна), за відсутності сховища, а ще до початку комендантської години необхідно було повернутися додому. Проте, незважаючи на всі ці непрості умови, судді повинні забезпечувати реалізацію конституційного обов’язку України у сфері здійснення правосуддя.

Михайло Смокович поінформував, що Касаційний адміністративний суд у складі ВС не припиняв своєї роботи ні на день. Режим роботи суду від початку війни змінився відповідно до рішення про застосування оптимально-раціонального підходу до організації роботи суду. Так, частина суддів і працівників виконувала свої професійні обов’язки безпосередньо в приміщенні суду, було також запроваджено змішаний дистанційно-очний формат роботи та дистанційний.

Такий підхід застосовано з метою безпеки та з урахуванням специфіки тих завдань, які покладаються на кожного члена нашого колективу.

При цьому ми поставили собі завдання, з одного боку, забезпечити повноцінний результат роботи суду, а з іншого – максимально мінімізувати загрози війни для кожного з нас.

Голова КАС ВС зазначив, що під час війни КАС ВС продовжив розглядати й вирішувати справи в письмовому провадженні. Здійснювався автоматизований розподіл судових справ, які надходили до суду в електронному варіанті. За період війни в електронному вигляді отримано понад 500 касаційних скарг. Ці касаційні скарги розподілені між суддями та опрацьовуються.

Крім того, Михайло Смокович розповів,  що Касаційний адміністративний суд у складі ВС в умовах війни продовжив активно співпрацювати з урядом України, Верховною Радою України в особі її комітетів, Державною судовою адміністрацією України та ін.

Так, предметом співпраці з парламентом України стали деякі законопроєкти, частина з яких уже прийнята. Йдеться про Закон України від 3 березня 2022 року № 2112-IX «Про внесення зміни до частини сьомої статті 147 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо визначення територіальної підсудності судових справ», Закон України від 15 березня 2022 року № 2128-IX «Про внесення змін до розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо забезпечення сталого функціонування судової влади в період відсутності повноважного складу Вищої ради правосуддя».

Прийняття цих законів дало змогу забезпечити безперервне здійснення правосуддя на території України, оперативно реагувати на ті ситуації, які складаються в Україні, а також здійснювати захист конституційних прав і свобод людини і громадянина.

Голова КАС ВС зауважив, що хоча зазначені закони й прийняті, проте залишається відкритим питання щодо прийняття закону про внесення змін і доповнень до Кодексу адміністративного судочинства України та інших процесуальних кодексів стосовно функціонування судочинства в умовах надзвичайного чи воєнного стану. Над цим законопроєктом також працювали судді, зокрема декілька суддів КАС ВС, зроблено великий обсяг законопроєктної роботи. Вектор нормотворення був спрямований переважно на започаткування дистанційного розгляду справ і дистанційного підписання судових рішень. Це було б гарантією безпеки суддів у воєнний або надзвичайний стан, що вже десятиліттями започатковано в країнах світу. Однак такий законопроєкт поки що не знаходить підтримки серед депутатського корпусу Верховної Ради України.