flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зміна підсудності, передача справ та відрядження суддів – підсумки наради голови ВС з керівниками апеляційних судів

26 березня 2022, 09:55

25 березня 2022 року відбулася онлайн-нарада Голови Верховного Суду Всеволода Князєва з керівництвом апеляційних судів, задіяних у процесах зміни територіальної підсудності судових справ у період воєнного часу. На зустрічі обговорювалися проблемні питання, що виникають під час здійснення правосуддя в умовах воєнного стану: зміна територіальної підсудності судових справ, передача справ з одного суду до іншого, відрядження суддів тощо.

Участь у заході взяли заступник голови Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Валентина Щепоткіна, керівник департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду Расім Бабанли, т. в. о. Голови Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков, заступник Голови ДСА України Сергій Чорнуцький, Голова Ради суддів України Богдан Моніч, Голова Служби судової охорони Валерій Бондар та керівники апеляційних судів.

Всеволод Князєв наголосив, що керівництво ВС постійно перебуває на зв’язку з головами судів, залучених до вирішення питання про передачу справ, і за підтримки органів державної влади допомагає розв’язати юридичні, технічні та фактичні проблеми, які виникають під час цього процесу.

Через зміну територіальної підсудності судових справ постають, зокрема, питання щодо відновлення судових справ і проваджень, які лишилися на тимчасово окупованих територіях.

Так, якщо є можливість вивезти справи із суду, їх передають до іншого суду, визначеного розпорядженням Голови ВС. Такі справи розподіляють між суддями, і новий склад суду розглядає їх із самого початку.

Якщо ж через певні причини справи не можуть бути передані до іншого суду, є такі виходи. За наявності судового рішення суду першої інстанції справа може бути відновлена згідно з процесуальними нормами. Якщо у справі ще не було ухвалено судове рішення, це є підставою для сторони подати новий позов. Відповідно, розгляд судової справи відбувається із самого початку.

Крім того, Всеволод Князєв повідомив, що Верховний Суд спільно із членами Комітету Верховної Ради України з питань правової політики підготував законопроєкт про внесення змін до процесуальних кодексів, зокрема щодо можливості дистанційного розгляду справ в умовах воєнного стану та строків розгляду справ (пропонується, що під час воєнного стану строки розгляду справ повинні бути розумними).

«Сьогодні також виникає багато питань щодо відрядження суддів. Наразі ми обговорюємо, як саме відбуватиметься ця процедура. І найближчим часом на інформаційних ресурсах Верховного Суду буде повідомлено про те, що потрібно зробити суддям для їх відрядження до відповідних судів. Зокрема, це стосується написання суддями заяв та вибору судів для продовження здійснення правосуддя», – зазначив Голова ВС.

За словами Всеволода Князєва, нині є необхідність відряджати насамперед суддів тих судів, на відновлення роботи яких потрібен час. Ідеться про суди на тимчасово окупованих територіях і про суди, приміщення яких були знищені внаслідок воєнних дій. Крім того, обговорюється питання про відрядження суддів передусім до судів, до яких передані справи за відповідною підсудністю, та до тих, у яких через відсутність суддів не здійснюється правосуддя або ж недостатньо суддів, щоб сформувати колегії для розгляду справ.

«Безперечно, при вирішенні питання щодо відрядження суддів потрібно виходити зі спроможності того чи іншого суду прийняти та розмістити суддів», – зауважив очільник ВС.

Голова ВС також торкнувся питання відновлення роботи судів. Для цього потрібна «повна готовність»: наявність електрики, зв’язку та інтернету, присутність суддів і відсутність на території, де розташований суд, бойових дій тощо.

«У судовій системі зараз є велика проблема – неможливо зв’язатися із суддями з окремих регіонів, у які прийшов ворог. Нема нічого важливішого за життя людини, і коли стоїть питання про порятунок суддів та працівників апарату, то всі інші питання відходять на другий план. Так, ситуація складна, ми щохвилини докладаємо всіх зусиль, робимо всі можливі кроки, щоб її покращити. Я вірю, що скоро наша армія звільнить усі території від ворога, судді вийдуть на зв’язок та продовжать здійснювати правосуддя», – переконаний Всеволод Князєв.

Т. в. о. Голови ДСА України Олексій Сальніков навів актуальні дані, які стосуються роботи судів в умовах воєнного стану. Він зауважив, що станом на сьогодні 136 місцевих та апеляційних судів (20 %) не здійснюють правосуддя, а на тимчасово непідконтрольних українській владі території розташовані 48 судів. Територіальна підсудність змінена щодо 121 суду. Крім того, працівники Служби судової охорони охороняють 557 об’єктів системи правосуддя, а також за зверненням судів вивозять документацію та технічне обладнання.

Що стосується питання відрядження суддів, то Олексій Сальніков акцентував на такому: для забезпечення розгляду судових справ відрядженими суддями має бути необхідна кількість працівників апарату. Тому, можливо, у судах, до яких відряджатимуться судді, тимчасово змінюватиметься штатний розпис, аби разом із суддею на певний час могли переводитися і працівники апарату.

Голова РСУ Богдан Моніч, відповідаючи на питання суддів про необхідність кадрового наповнення апарату суду, нагадав, що відповідно до останніх законодавчих змін є можливість на період дії воєнного стану укладати строкові трудові договори без проведення конкурсів.

Під час наради Голова ВС та очільники ДСА України, РСУ, Служби судової охорони відповіли на питання, які сьогодні турбують суддів і потребують нагального вирішення.

Наприкінці заходу Всеволод Князєв подякував суддям за їхню роботу та за незламність духу. «Дякую суддям, які, незважаючи на складну ситуацію, що виникає в їхніх регіонах, продовжують розглядати справи. Дякую суддям у тилу, на плечі яких лягло додаткове навантаження, оскільки їхні колеги не мають змоги здійснювати правосуддя. І дякую суддям, які залишаються вірними присязі, рятують суддів, працівників апарату та суди. Перемоги нам усім! Слава Україні», – сказав Голова ВС.