flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховному Суді закликали відсторонити Верховний суд РФ від участі в Конференції голів верховних судів Центральної та Східної Європи

04 березня 2022, 15:57

Голова Верховного Суду Всеволод Князєв звернувся до Інституту правової ініціативи у Центральній та Східній Європі (CEELI).

У зверненні йдеться про те, що весь світ став свідком дикого вторгнення Росії на суверенну територію України. Із суші, повітря та води Російська Федерація атакувала мирні українські міста. Росія бомбить Харків, Одесу, Херсон, Чернігів, Суми, Конотоп, Житомир, Миколаїв, Мелітополь, Маріуполь, Макарів, Бородянку, Гостомель, Бучу, Ірпінь, Ворзель і багато інших українських міст.

Розгортаючи кровопролитну війну в Україні, Росія вчиняє дії, не виправдані як із військової, моральної, так і з правової точок зору. Путін і його армія діють як терористи, порушуючи всі норми та принципи міжнародного гуманітарного права. Результат російського вторгнення – втрачені життя дітей, мирних громадян, зруйновані міста, будинки, лікарні, школи, інститути, гуманітарна катастрофа в Харкові, Маріуполі й Херсоні.

Попри це Україна бореться впродовж тижня, вона вистоїть та ПЕРЕМОЖЕ! Демократичний світ разом з Україною, і Голова ВС подякував за цю підтримку.

«З огляду на це я твердо переконаний, що Верховний суд РФ має бути відсторонений від участі в Конференції голів верховних судів Центральної та Східної Європи, оскільки він представляє країну, яка несе терор, смерть і злочини проти людства в Україні й не тільки», – закликав Всеволод Князєв.

Голова ВС висловив сподівання, що Інститут правової ініціативи у Центральній та Східній Європі підтримає це звернення і відсторонить Верховний суд РФ від участі в Конференції, метою якої є формування діалогу між головами верховних судів задля обговорення актуальних проблем судочинства на основі взаємної довіри й поваги. Цей захід став успішною платформою для обміну досвідом, розширення міжнародного співробітництва та добросусідства, а вищому судовому органу Росії, очевидно, значення цих понять і категорій більше не відоме.