flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Станіслав Кравченко взяв участь у відкритті навчального заходу НШС України з підготовки суддів ВАКС

22 лютого 2022, 17:35

Голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко 21 лютого 2022 року виступив із вітальним словом під час відкриття навчання з підготовки суддів Вищого антикорупційного суду, організованої Національною школою суддів України у співпраці з міжнародними партнерами.

Станіслав Кравченко зауважив, що судді мають проходити таку підготовку навіть з огляду на велику завантаженість, адже такою є вимога закону: суддя ВАКС не рідше одного разу на рік проходить обов’язкове підвищення кваліфікації з питань судочинства у сфері протидії та боротьби з корупцією. З моменту створення в Україні ВАКС судді цього суду пройшли чимало навчань, сумнівів щодо їхньої високої кваліфікації немає.

Практика ВАКС, за словами голови ККС ВС, викликає інтерес усіх суддів кримінальної юрисдикції. І теоретичні знання, які здобуваються під час навчань, у поєднанні з практикою стають складовою досягнення основної мети правосуддя – сталість та єдність судової практики. Верховний Суд і ВАКС мають прагнути до гармонізації їхньої судової практики та вироблення єдиних поглядів на дискусійні питання.

Станіслав Кравченко нагадав, що в лютому в судах України традиційно підбиваються підсумки роботи та озвучується статистика стану здійснення правосуддя. Показники 2021 року вражають – упродовж року судами України розглянуто 2 млн 110 тис. справ і матеріалів кримінального судочинства та про адміністративні правопорушення, що порівняно з попереднім роком на 3,3 % більше. До ВАКС усього надійшло майже 10 тис. справ і матеріалів кримінального судочинства, із них на розгляд слідчих суддів – 8,6 тис. клопотань, скарг, заяв. Основна «вага» цих статистичних даних лягає на плечі слідчих суддів, а судові рішення, які вони ухвалюють, – надзвичайно важливі як для учасників судового провадження, так і для правосуддя взагалі.

«Той чи інший підхід суду до оцінки доказів, застосування норм матеріального чи процесуального права можна оцінити шляхом оскарження рішення у вищих інстанціях згодом. А тут і зараз саме від рішення слідчого судді залежить, чи обґрунтовано застосовано до особи той чи інший запобіжний захід. А з огляду на те, що рішення слідчих суддів не оскаржуються в касаційному порядку, важливо ретельно підходити до формування цієї судової практики», – переконаний спікер.

Також він нагадав, що судові рішення щодо законності затримання, обрання запобіжного заходу тощо часто стають предметом уваги Європейського суду з прав людини. Саме тому в межах таких навчань слід ідентифікувати проблемні питання, напрацювати єдині підходи до їх розв’язання. Адже ці підходи будуть корисними для майбутнього розвитку практики всіх судів.

Фото – НШС України.