flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За минулий рік КАС ВС розглянув понад 53 тис. справ, а за чотири роки – понад 182 тис.

22 лютого 2022, 15:21

Про це повідомив голова КАС ВС Михайло Смокович під час доповіді на зборах суддів Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді 21 лютого 2022 року, у ході яких судді обговорили підсумки роботи КАС ВС у 2021 році, досягнення та проблемні питання, що мали місце у звітному періоді.

Голова КАС ВС зазначив, що з 2018 до 2021 рік на розгляд КАС ВС надійшло понад 196 тис. справ і матеріалів, а розглянуто більше 182 тис.

У 2021 році на розгляді в КАС ВС перебувало понад 67 тис. справ і матеріалів, з урахуванням тих, які не розглянуто на початок звітного року. Протягом року надійшло майже 50 тис. нових справ і матеріалів. За цей період КАС ВС розглянув більше 53 тис. справ з урахуванням залишків та нового надходження. Станом на 1 січня 2022 року показник нерозглянутих справ і матеріалів становить 13,5 тис., або 20 % від загальної кількості тих, що перебували на розгляді.

Він також повідомив, що у 2021 році в середньому до одного судді КАС ВС надійшло по 1 031 справі та матеріалу, а середній показник ухвалених судових рішень одним суддею становив 1 109 одиниць.

У своїй доповіді Михайло Смокович звернув увагу на низку проблемних питань. Зокрема, на те, що судді КАС ВС не мають можливості слухати справи в закритому режимі у зв’язку з недостатнім облаштуванням залу судових засідань технічними засобами для здійснення повного фіксування перебігу розгляду справи, що є одним із видів доказів.

Очільник суду зазначив, що застосування і реалізація інституту зразкової справи протягом чотирьох років указує на необхідність вдосконалення змісту відповідних норм КАС України, а саме: судовий розгляд цих справ мають здійснювати виключно спеціалізовані судді.

Доповідач вважає за необхідне також розробити стратегію розвитку адміністративного судочинства на найближчі чотири роки.

Секретар судової палати з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів Раїса Ханова під час виступу на зборах повідомила, що за минулий рік на розгляд суддів судової палати надійшло понад 25 055 справ і матеріалів (проти 20 149 у 2020 році).

Упродовж звітного періоду судді судової палати ухвалили майже 28 тис. судових рішень, завершивши розгляд справ і матеріалів. Станом на 1 січня 2022 року нерозглянутими залишилось менше тис. справ і матеріалів, або 18 % від загальної кількості справ і матеріалів, що перебували на розгляді.

Суддями судової палати минулого року ухвалено понад 27,5 тис. судових рішень, якими закінчено розгляд справ і матеріалів, що на 25 % більше, ніж 2020 року.

У 2021 році до суддів судової палати надійшло 172 позовні заяви, що в 1,6 разу більше, ніж у 2020 року (110).

Доповідач повідомила, що судді судової палати та працівники управління забезпечення роботи цієї палати опрацювали та надали пропозиції до 32 законопроєктів і проєктів актів. Вона звернула увагу на необхідність активізувати роботу з прискорення прийняття змін до Закону України «Про судовий збір» у частині внесення змін до ст. 7 «Повернення судового збору».

У своїй доповіді секретар судової палати з розгляду справ щодо захисту соціальних прав Андрій Рибачук повідомив, що на розгляді суддів палати перебувало майже 16 тис. справ і матеріалів.

У 2021 році надійшло понад 9 тис. одиниць. Порівняно з відповідним періодом 2020 року надходження збільшилося на 3 %. Середній показник надходження справ і матеріалів на одного суддю у звітному році становив 606 одиниць, тоді як у 2020 році – 550. Суддями судової палати розглянуто майже 11 тис. справ і матеріалів.

На кінець 2021 року залишок нерозглянутих справ і матеріалів порівняно з аналогічним періодом 2020 року зменшився майже на 28 % і становив трохи менше ніж 5 тис. одиниць.

З ініціативи суддів судової палати було організовано та проведено п’ять науково-практичних заходів. До Днів адміністративної юстиції в Україні провели лекцію для студентів вищих навчальних закладів м. Києва, а також екскурсію, квест на правову тематику та «Урок справедливості» для дітей.

Секретар судової палати з розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян Олена Калашнікова доповіла, що протягом 2021 року до судової палати надійшло понад 15 тис. справ та матеріалів, що майже вдвічі більше, ніж у 2020 році. Надходження збільшилось переважно за рахунок справ, що виникають з відносин публічної служби, яких надійшло майже 10 тис.

Упродовж звітного періоду суддями палати розглянуто понад 14,5 тис. справ і матеріалів, не розглянуто на кінець року менше 3 тис. Середній показник кількості справ і матеріалів на одного суддю становив 1 120.

Олена Калашнікова звернула увагу, що протягом 2021 року на розгляді суддів судової палати як суду першої інстанції перебувало 272 матеріали / справи, з яких розглянуто 182 справи і матеріали, а як суду апеляційної інстанції – 28 матеріалів / справ, з яких розглянуто 25.

Серед цих справ особливе місце займають справи, пов’язані з виборчим процесом, які були розглянуті в межах законодавчо визначених процесуальних строків – протягом двох днів: розглянуто 8 позовних заяв і 13 апеляційних скарг щодо проміжних виборів народних депутатів України, 4 позовні заяви та 7 апеляційних скарг щодо місцевих виборів.

Минулого року судді судової палати брали активну участь у підготовці та організації IV Міжнародної науково-практичної конференції «Захист виборчих прав адміністративними судами в Україні» (відбулася 1—2 липня 2021 року), під час якої учасники обмінялися думками з різних питань правозастосування, обговорили проблемні питання, пов’язані з недоліками виборчого законодавства та виборчого процесу.

Усі доповідачі у своїх звітах відзначили роботу секретаріату КАС ВС, який виконує завдання ефективно, оперативно та належному рівні.

Із презентацією голови КАС ВС Михайла Смоковича щодо діяльності суду у 2021 році можна ознайомитися за посиланням – https://bit.ly/3LQr68U.

Звіт «Касаційний адміністративний суд у 2021 році» – https://bit.ly/3HnqNiF.

Основні показники діяльності секретаріату КАС та інших структурних підрозділів апарату ВС, які здійснюють організаційне забезпечення діяльності КАС ВС, за 2021 рік – https://bit.ly/3JK6kpM.