flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя КГС ВС Юрій Чумак поділився практикою розгляду спорів, що виникають із земельних відносин

21 лютого 2022, 17:04

17 лютого 2022 року Асоціація правників України спільно з Верховним Судом та Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України провела онлайн-зустріч у межах серії вебінарів, присвячених обговоренню актуальної практики ВС.

Під час заходу суддя-спікер судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності Касаційного господарського суду у складі ВС Юрій Чумак поділився практикою розгляду господарськими судами спорів, що виникають із земельних відносин.

Доповідач детально проаналізував питання про перехід права на земельну ділянку в порядку ст. 120 Земельного кодексу України та ст. 7 Закону України «Про оренду землі». У цьому контексті він звернув увагу, що ст.120 ЗК України змінила свою редакцію. Закон, ухвалений у редакції від 8 вересня 2021 року № 1720-IX, значно розширив цю статтю і здебільшого врегулював спірні питання, які виникали раніше. Таку тенденцію Юрій Чумак вважає позитивною, оскільки за наявності певної невизначеності у законі суди напрацьовують судову практику щодо застосування тієї чи іншої норми права та формують відповідні правові позиції, а вже потім законодавець, ураховуючи цю судову практику, пропонує зміни до закону.

Що стосується правових позицій, то суддя розповів про принцип єдності юридичної долі земельної ділянки та розташованих на ній будівель і споруд (постанова КГС ВС від 28 лютого 2020 року № 913/169/18).

Крім того, Юрій Чумак на прикладі низки постанов профільної палати КГС ВС розглянув важливі й актуальні питання щодо зміни розміру орендної плати, індексації орендної плати, поновлення договору оренди землі та відповів на запитання учасників вебінару.

Детальніше із презентацією Юрія Чумака можна ознайомитися тут.