flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд і проєкт ЄС «Право-Justice» II обговорили пріоритетні шляхи співпраці

18 лютого 2022, 14:01

Секретар Великої Палати Верховного Суду Лариса Рогач і начальник відділу міжнародно-правової взаємодії ВС Ліна Губар взяли участь у першому засіданні Керівного комітету проєкту ЄС «Підтримка реформ та цифровізації сектору юстиції в Україні» («Право-Justice» II), яке відбулося 17 лютого 2022 року. Проєкт продовжить «секторний підхід» попереднього проєкту ЄС «Підтримка реформ юстиції правосуддя в Україні» («Право-Justice») та зосередиться на розробці стратегічного планування, координації, моніторингу та оцінюванні діяльності установ українського сектору юстиції, судовій реформі, виконанні судових рішень і цифровізації суду.

Представники проєкту ЄС «Право-Justice» II під час зустрічі детальніше розповіли про свою подальшу роботу в межах кожного з компонентів роботи.

Лариса Рогач привітала учасників засідання Керівного комітету проєкту ЄС «Право-Justice» ІІ та подякувала за надійне і стале партнерство, плідну співпрацю Верховного Суду та проєкту ЄС «Право-Justice». Вона висловила сподівання, що це партнерство залишатиметься одним із пріоритетних для ВС, зокрема, з огляду на те, що проєкт надавав ефективну допомогу ВС щодо вироблення підходів до забезпечення єдності та сталості судової практики, зміцнення й розширення знань у галузі європейських і міжнародних стандартів та судової практики. Особливо активно ВС співпрацював із цим проєктом у межах компоненту «Правосуддя» (зокрема, підкомпоненту «Підвищення знань суддів про найкращі практики та європейські стандарти»).

Серед основних здобутків співпраці Секретар ВП ВС зосередилася на сприянні підвищенню обізнаності суддів та працівників апарату ВС щодо права ЄС та практики Суду ЄС, їх правозастосування в Україні. Важливе значення мало проведення у співпраці з Постійним бюро Гаазької конференції з міжнародного приватного права серії семінарів для суддів ВС та їхніх помічників щодо застосування та розуміння інструментів Гаазької конференції. Окрім того, проєкт надавав експертну й технічну допомогу у проведенні Верховним Судом низки науково-практичних заходів.

«Вагоме значення мала підтримка в розробці пошукової Бази правових позицій Верховного Суду, презентація якої відбулась у липні 2021 року. Здавалося б, це технічне питання, проте воно має особливе значення для забезпечення єдності судової практики в України. Функціонування та використання Бази правових позицій суддями всіх інстанцій дасть можливість у перспективі знизити рівень навантаження на суддів, адже це сприятиме правовій визначеності, а сторони матимуть змогу передбачити перспективи свого спору в суді», – зауважила Лариса Рогач. Завершуючи свій виступ, вона запевнила, що Верховний Суд зацікавлений у продовженні та поглибленні співпраці в межах проєкту «Право-Justice» II.

Ліна Губар також подякувала європейським партнерам за підтримку, яку надавав проєкт ЄС у процесі інституційного становлення Верховного Суду щодо забезпечення єдності судової практики та підвищення рівня знань суддів стосовно передових практик і міжнародних стандартів. Вона зупинилася на основних досягненнях ефективного партнерства й сказала, що сподівається на продовження співпраці на високому рівні.

Ліна Губар окреслила пріоритетні для ВС сфери для спільної роботи: єдність судової практики, електронний суд, комунікація із різними цільовими аудиторіями, пріоритизація розгляду справ у ВС, практика Європейського суду з прав людини, а також посилення ефективності роботи Суду.