flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Здійснення правосуддя в кримінальній юрисдикції: у ККС ВС підбили підсумки діяльності судів за 2021 рік

11 лютого 2022, 16:50

11 лютого 2022 року на виконання вимог п. 6 ч. 6 статті 42 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» в Касаційному кримінальному суді у складі Верховного Суду відбулися збори суддів, під час яких ішлося про стан здійснення правосуддя у кримінальній юрисдикції та практику вирішення окремих категорій справ у 2021 році.

За словами голови ККС ВС Станіслава Кравченка, у звітному періоді до судів надійшло 2 млн 141 тис. справ і матеріалів кримінального судочинства та про адміністративні правопорушення, що порівняно з 2020 роком на 3,1 % більше.

Місцеві загальні суди отримали 1 млн 858 тис. справ і матеріалів. Зокрема, у провадженні слідчих суддів під час досудового розслідування перебувало 741 тис. клопотань слідчих, прокурорів щодо застосування заходів забезпечення кримінального провадження, із яких 720 тис. надійшло на розгляд протягом 2021 року.

Апеляційні суди отримали 264 тис. справ і матеріалів кримінального судочинства та про адміністративні правопорушення. До Вищого антикорупційного суду всього надійшло майже 10 тис. справ і матеріалів кримінального судочинства, із них на розгляд слідчих суддів – 8,6 тис. клопотань, скарг, заяв щодо застосування заходів забезпечення кримінального провадження під час досудового розслідування.

Верховний Суд (ККС ВС і ВП ВС) отримав 9 713 процесуальних звернень кримінального судочинства та про адміністративні правопорушення. Загалом у 2021 році (з урахуванням залишку) на його розгляді перебувало 13 631 таке звернення, 9 862 з яких було розглянуто (на 4,3 % більше порівняно з 2020 роком).

Доповідач детальніше зупинився на минулорічній діяльності ККС ВС. Так, за його словами, показник середньої кількості процесуальних звернень і кримінальних проваджень, що перебували на розгляді, у розрахунку на одного суддю ККС ВС у 2021 році становив 394 справи і матеріали. За результатами розгляду процесуальних звернень і кримінальних проваджень (справ) суддями ККС ВС усього ухвалено 18 842 судових рішення.

«Статтею 435 КПК України передбачено право суду касаційної інстанції ухвалити судове рішення за результатами письмового провадження, якщо всі учасники процесу заявили клопотання про здійснення провадження за їх відсутності. Проте упродовж 2021 року касаційний перегляд рішень місцевих та апеляційних загальних судів у 100 % випадків було здійснено в усному провадженні за участю сторін кримінального провадження та інших учасників судового провадження», – наголосив Станіслав Кравченко.

За результатами розгляду справ за розділами Особливої частини Кримінального кодексу України найбільший відсоток становлять кримінальні правопорушення проти власності (30,3 %), проти життя та здоров’я особи (21,9 %), проти безпеки руху та експлуатації транспорту (12,6 %), у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг (8,3 %), у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші кримінальні правопорушення проти здоров’я населення (8 %).

Протягом 2021 року у касаційному порядку переглянуто судові рішення у кримінальних провадженнях про корупційні кримінальні правопорушення стосовно 301 особи. За результатами розгляду касаційних скарг судове рішення залишено без зміни щодо 156 осіб, касаційну скаргу задоволено та судове рішення скасовано щодо 121 особи, змінено судове рішення щодо 24 осіб.

На 36,8  % зменшилася кількість подань, клопотань про направлення кримінального провадження (справи) з одного суду до іншого – 1 394 (у минулому році – 2 207. «Це пов’язано з тим, що ККС ВС висловив чітку позицію в цьому питанні: клопотання про направлення кримінального провадження до інших апеляційних судів не задовольняються, якщо в суді є судді цивільної юрисдикції, які разом з наявними суддями кримінальної юрисдикції можуть сформувати колегію для розгляду справи. Закон дозволяє це робити. Крім того, є рішення Ради суддів України щодо можливості залучення в апеляційних судах до колегій, які розглядають кримінальні провадження, суддів-цивілістів», – зауважив голова ККС ВС.

З іншого боку, додав спікер, існує небезпека втрати якості рішень, оскільки якщо суддя 20 років розглядав цивільні справи, то розглядати кримінальні провадження йому буде непросто. «Але іншого виходу із ситуації поки що немає», – сказав Станіслав Кравченко.

Наразі дефіцит суддівських кадрів становить 30 % від затвердженої штатної чисельності суддів. Загалом на кінець 2021 року вакантними залишалися понад 2 050 посад суддів. Вказаний показник збільшився на понад 150 посад суддів порівняно з кадровою ситуацією на кінець 2020 року.

У майже третині місцевих загальних судів кількість суддів, які мають повноваження щодо здійснення правосуддя, забезпечена на 50 % і менше (щодо штатної чисельності). Складна кадрова ситуація склалася в апеляційних загальних судах. Практично в половині апеляційних загальних судів фактична кількість суддів становить менше ніж 50 % від штатної чисельності.

«Така ситуація негативно впливає на оперативність і якість здійснення судочинства, штучно збільшує навантаження на інших працюючих суддів. Зволікання з вирішенням цієї проблеми неминуче призведе до збільшення кількості рішень Європейського суду з прав людини у справах проти України, в яких може бути констатовано порушення розумних строків розгляду справи судом. Сподіваємося, у цьому році питання щодо кадрового наповнення місцевих та апеляційних судів вирішиться», – наголосив голова ККС ВС.

Минулого року судова система, крім кадрових проблем, зіткнулася з проблемою недостатнього фінансування судів, що спричинило проблеми з виплатою суддівської винагороди, значне зниження розміру заробітної плати працівників апаратів місцевих та апеляційних судів, наслідком чого стало їх масове звільнення, а також неналежний рівень забезпечення інших видатків на здійснення правосуддя.

Що стосується тривалого перебування справ на розгляді місцевих загальних судів, то, як і в попередні роки, така проблема виникала через неявку в судове засідання учасників кримінального провадження. Так, через неприбуття (неявку) обвинувачених (підсудних), свідків, захисників, прокурорів та інших учасників процесу зафіксовано 159 тис. фактів відкладення розгляду кримінальних проваджень (справ).  Із них через неприбуття (неявку): обвинуваченого (підсудного) – майже 90 тис., свідків чи потерпілих – 36 тис., захисника – 14,5 тис., прокурора – 7 тис. Через нездійснення доставки до суду обвинуваченого (підсудного), який тримається під вартою, відкладено розгляд у 7,3 тис. справах.

«Сьогодні в ККС ВС немає жодного кримінального провадження, яке б розглядалося тривалий строк. Але є касаційні скарги у справах, які залишилися на тимчасово окупованих територіях АР Крим, Донецької та Луганської областей. З об’єктивних причин нині немає можливості їх розглянути. Станом на 31 грудня 2021 року нерозглянутими у ККС ВС залишилися 149 таких касаційних скарг та кримінальних проваджень (справ)», – зазначив Станіслав Кравченко, додавши, що Верховний Суд бере активну участь в удосконаленні процесуальних механізмів відновлення цієї категорії справ.

Голова ККС ВС розповів про важливе завдання ВС – забезпечення єдності судової практики. «Можна констатувати, що ті механізми забезпечення єдності судової практики – розгляд справ палатою, об’єднаною палатою та ВП ВС, – які передбачив законодавець, внісши у 2017 році зміни до процесуальних кодексів та Закону України «Про судоустрій і статус суддів», є дієвими», – переконаний доповідач.

Так, із 22 постанов, ухвалених об’єднаною палатою ККС ВС у 2021 році, у 13 кримінальних провадженнях сформульовані висновки щодо застосування норм процесуального права, а в 9 кримінальних провадженнях – щодо застосування норм матеріального права. Ці огляди можна знайти за посиланням: https://supreme.court.gov.ua/supreme/pokazniki-diyalnosti/analiz/.

Станіслав Кравченко висвітлив і інші питання щодо діяльності ККС ВС, а на завершення зазначив, що у сфері кримінальної юстиції Касаційний кримінальний суд за відповідними напрямами та в силу наявних можливостей і ресурсів бере активну участь у заходах, спрямованих на ефективне здійснення правосуддя, відновлення порушених прав, свобод та інтересів людини і громадянина та забезпечення принципу верховенства права.

Під час зборів суддів заслухали також інформацію секретарів судових палат ККС ВС про діяльність цих палат у 2021 році та звіт заступника керівника апарату ВС – керівника секретаріату ККС ВС.

Ознайомитися з аналізом здійснення правосуддя ККС ВС у 2021 році можна за посиланням