flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Богдан Львов: «Важливим фактором економічного зростання країни є інтелектуальна власність»

10 лютого 2022, 19:04

9 лютого 2022 року Американська торговельна палата в Україні провела онлайн-дискусію «Подальші кроки для початку роботи Вищого суду з питань інтелектуальної власності» за участю представників Посольства США в Україні, Верховного Суду, Науково-дослідного інституту інтелектуальної власності та Лондонського університету королеви Марії.

Верховний Суд на заході представляв голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Богдан Львов, який входить до складу судової палати для розгляду справ щодо захисту прав інтелектуальної власності, а також пов’язаних з антимонопольним та конкурентним законодавством. Він багато років спеціалізується на розгляді саме цієї категорії спорів.

Під час виступу спікер наголосив на важливості інтелектуальної власності для економічного зростання: «Якщо ми хочемо мати ефективну економіку, то маємо забезпечити розвиток і захист “творцяˮ – людини, яка своїм інтелектом та працею створює нові продукти у всіх сферах».

На переконання очільника КГС ВС, цьому суттєво б сприяв Вищий суд з питань інтелектуальної власності (ІР-суд), робота над яким зупинилася на фінішному етапі. «Вже у вересні доведеться відзначати п’ятиріччя оголошення конкурсу до ІР-суду, проте, на жаль, ще без нього. Адже наразі відбувається реформування найвищих органів, які відповідають за наповнення судової влади кадрами (Вищої ради правосуддя і Вищої кваліфікаційної комісії суддів України) і які, у тому числі, мають завершити формування ІР-суду. За найоптимістичніших прогнозів, зокрема, оновлена ВРП зможе запрацювати не раніше вересня, а оскільки лише вона може створити нову ВККСУ, то, відповідно, ІР-суд запрацює ще пізніше», – зазначив доповідач.

Утім, час марно не втрачається. Так, за словами Богдана Львова, з метою врегулювання правовідносин щодо організації та початку діяльності ІР-суду суб’єктами права законодавчої ініціативи спільно з представниками КГС ВС було розроблено та 29 грудня 2021 року зареєстровано у Верховній Раді України проєкти законів України «Про Вищий суд з питань інтелектуальної власності» (№ 6487) та «Про внесення змін до Закону України “Про судоустрій і статус суддівˮ щодо уніфікації законодавства стосовно організації та діяльності Вищого суду з питань інтелектуальної власності» (№ 6488). І 21 січня 2022 року ці законопроєкти погодив профільний парламентський комітет для включення до порядку денного шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання. До того ж зарахування створення ІР-суду до стратегії судової реформи – запорука того, що цю ідею не буде втрачено.

Водночас Голова КГС ВС нагадав, що оголошуючи конкурс розраховували, що серед бажаючих зайняти крісло судді буде більше фахівців з ІР-сфери, проте сподівання не виправдалися – серед претендентів виявилося 206 суддів і лише 6 патентних повірених та 5 адвокатів. Вагомою причиною такої ситуації спікер назвав огульну критику та емоційне цькування суддів на кожному кроці, що паплюжить професію загалом і робить її не привабливою для фахівців інших юридичних напрямків.

Окрім цього, Богдан Львов акцентував на важливості підвищення освітнього рівня і суддів, і учасників процесу – всі вони мають досконало розумітися на предметі спору.

Також очільник КГС ВС подякував за послідовну підтримку Американській торговельній палаті в Україні та іншим іноземним партнерам, які залучають до цього процесу кваліфікованих експертів. Хоча у зв’язку з відсутністю наразі стійкої суддівської аудиторії, ці знання носять певний підготовчий характер.

Учасники заходу одностайно наголосили на необхідності запуску роботи ІР-суду та визначили основні засади його ефективного функціонування для забезпечення належного рівня захисту прав інтелектуальної власності.