flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги громадян: із 1 лютого 2022 року змінено термін подання заяв до ЄСПЛ

01 лютого 2022, 11:05

З 1 лютого 2022 року термін, протягом якого може бути подана заява до Європейського суду з прав людини, скорочено із шести до чотирьох місяців від дати ухвалення остаточного рішення національним судом.

Відповідний Протокол № 15 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод набув чинності 1 серпня 2021 року після його підписання та ратифікації 47 державами-членами Ради Європи. Основні зміни, внесені цим Протоколом, полягають у доповненні Конвенції чіткими посиланнями на принцип субсидіарності та доктрину межі розсуду.

Зокрема, до п. 1 ст. 35 Конвенції були внесені поправки, якими термін, протягом якого заява має бути подана до ЄСПЛ, скорочено із шести до чотирьох місяців від дати ухвалення остаточного рішення національним судом (статті 4 і 5 Протоколу).

Для того щоб потенційні заявники могли повністю ознайомитися з новим терміном, у п. 3 ст. 8 Протоколу було передбачено, що ця зміна набуде чинності лише через шість місяців після набрання чинності Протоколом, тобто з 1 лютого 2022 року.

Крім того, новий термін не має зворотної сили, оскільки в останньому реченні п. 3 ст. 8 зазначено, що він не застосовується до заяв, щодо яких остаточне рішення національного суду було ухвалено до впровадження цього правила.

ЄСПЛ проінформував громадськість про цю зміну у відповідній заяві та на своєму вебсайті в розділі для заявників, оприлюднивши оновлені інструкції англійською, французькою, а також неофіційними мовами РЄ. 

З повідомленням від Секретаря Європейського Суду з прав людини щодо змін терміну подання заяв можна ознайомитися за посиланнями українською та англійською мовами.