flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова КАС ВС Михайло Смокович долучився до обговорення питань доступу до публічної інформації та звернення громадян

24 грудня 2021, 15:24

Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович взяв участь у круглому столі, проведеному 22 грудня 2021 року в рамках проєкту «Сприяння формуванню усталеної практики застосування законодавства України про доступ до публічної інформації та про звернення громадян» ГО «Платформа прав людини» за підтримки Програми розвитку ООН в Україні.

До заходу долучилися представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, провідні національні експерти з питань доступу до інформації та реалізації права на звернення.

Під час круглого столу було презентовано концепцію аналітичного дослідження з аналізу судової практики у справах щодо застосування положень законів України «Про доступ до публічної інформації» та «Про звернення громадян».

Михайло Смокович зазначив, що довелося докласти чимало зусиль, щоб Закон України «Про доступ до публічної інформації» був реалізований. Тому дуже приємно, що є громадські організації та інші суб’єкти, які працюють над тим, щоб в Україні дотримувалися свобод на належному рівні і відповідно до стандарту.

Доповідач зауважив, що тематика заходу стосується питання, актуальність якого була, є і буде беззаперечною, допоки існуватиме й сама держава. Йдеться про звернення громадян та їхній доступ до публічної інформації, що є одним із інструментів народовладдя, управління суспільством і державою.

Очільник КАС ВС також розповів про проблемні питання, які виникають під час розгляду і вирішення спорів, предметом яких є звернення громадян та доступ до публічної інформації.

По-перше, це розуміння такого поняття, як «публічна  інформація». Так, відповідно до практики ВС визначальна ознака публічної інформації – те, що вона по своїй суті є заздалегідь готовим зафіксованим на певному носії продуктом. Отримувати та/або створювати такий продукт може виключно суб’єкт владних повноважень у процесі здійснення ним своїх владних управлінських функцій.

Проте, як зауважив Михайло Смокович, там, де суб’єкт владних повноважень зобов’язаний створити публічну інформацію і не робить цього, така бездіяльність досить часто оскаржується в адміністративних судах. Адміністративні суди і в цій площині захищають таку публічну інформацію, для того щоб громадяни могли її отримати і знати.

Крім того, виникали дискусії стосовно поширення юрисдикції адміністративних судів на спори, у яких розпорядником інформації може бути не тільки суб’єкт владних повноважень, а й юридичні особи та суб’єкти господарювання, тобто не суб’єкти владних повноважень. Доповідач зазначив, що, незалежно від наявності в розпорядника інформації статусу суб’єкта владних повноважень, спори з приводу оскарження його рішень, дій чи бездіяльності є публічно-правовими, тому належать до юрисдикції адміністративних судів.