flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ВП ВС розповіла про вдосконалення механізмів забезпечення гарантій адвокатської діяльності при проведенні обшуку

24 грудня 2021, 10:07

22–23 грудня 2021 року відбулося засідання робочої групи в межах регіонального проєкту «Зміцнення професії адвоката відповідно до європейських стандартів», що фінансується Європейським Союзом та Радою Європи в межах Партнерства із забезпечення ефективного управління (PGG).

Учасники заходу обговорили, зокрема, питання про розробку плану дій для України щодо впровадження або вдосконалення механізмів, які забезпечують ефективний захист адвокатів.

У ході висловлення пропозицій, які стосувалися дотримання прав адвокатів під час проведення обшуку чи огляду житла, іншого володіння адвоката, приміщень, де він здійснює адвокатську діяльність, суддя Великої Палати Верховного Суду Галина Крет звернула увагу на таке.

«Додаткові гарантії проведення обшуку в житлі, іншому володінні адвоката, приміщенні, де він здійснює свою професійну діяльність, передбачені в Законі України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність". КПК України не містить окремих норм щодо таких особливостей. Однак часто представники органів досудового розслідування, проводячи обшук, керуються загальними положеннями проведення обшуку, закріпленими в КПК України, ігноруючи приписи Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність"», – сказала суддя ВП ВС.

З огляду на це, на думку Галини Крет, КПК України варто доповнити положеннями щодо особливостей проведення згаданої процесуальної дії в адвокатів. Спікерка також акцентувала на питанні дотримання гарантій адвокатської діяльності за відсутності представника ради адвокатів регіону під час проведення обшуку в адвоката.

«Законом України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" передбачено, що неявка представника ради адвокатів регіону на обшук за умови завчасного повідомлення ради адвокатів регіону не перешкоджає проведенню відповідної процесуальної дії. Це також стосується проведення обшуку в невідкладних випадках. Розгляньмо ці питання в контексті рішення ЄСПЛ у справі "Головань проти України"», – сказала Галина Крет.

Так, у цьому рішенні ЄСПЛ указав, що «обшуки в приміщеннях адвокатів мають особливо суворо контролюватися. Відповідні гарантії, такі, як наявність та ефективна участь незалежних спостерігачів, завжди мають бути доступні під час обшуку в офісі адвоката задля впевненості в тому, що матеріали, які підпадають під законний професійний привілей, не буде вилучено. Суд ухвалив, що такі спостерігачі повинні мати необхідну юридичну кваліфікацію для того, щоб ефективно брати участь у процедурі. Окрім того, на спостерігачів також має поширюватися вимога дотримання привілею адвокат-клієнт, аби гарантувати захист привілейованих матеріалів та прав третіх осіб. Нарешті, спостерігачі мають бути наділені за необхідності повноваженнями, аби мати можливість попередити в процесі обшуку будь-яке можливе втручання у професійну таємницю адвоката».

Тому, вважає суддя ВП ВС, для забезпечення мінімальних гарантій адвокатської діяльності варто було б законодавчо закріпити додаткову гарантію, зокрема у разі проведення обшуку без представника ради адвокатів регіону  слід залучати понятих з юридичною освітою та відповідним стажем роботи в галузі права.

Крім того, недотримання органами досудового розслідування додаткових гарантій адвокатської діяльності під час проведення обшуку житла, іншого володіння адвоката, приміщення, де він здійснює свою професійну діяльність, у кожному конкретному випадку може бути підставою для визнання отриманих доказів недопустимими.

Участь у заході також взяли судді Касаційного адміністративного суду у складі ВС Андрій Жук та Касаційного господарського суду у складі ВС В’ячеслав Пєсков.

Довідково. Проєкт «Зміцнення професії адвоката відповідно до європейських стандартів» реалізується у п’яти країнах – Вірменії, Білорусі, Грузії, Молдові, Україні. Він спрямований на зміцнення співпраці між адвокатськими асоціаціями та юридичними товариствами країн-учасниць з метою покращення внутрішнього функціонування та незалежності адвокатури відповідно до стандартів і рекомендацій Ради Європи.