flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховному Суді розпочався захід, присвячений питанням ефективності кримінальної юстиції

23 грудня 2021, 16:10

23 грудня 2021 року у Верховному Суді розпочав роботу V Київський полілог «Як забезпечити правопорядок в Україні? Проблеми ефективності кримінальної юстиції», організований Координатором проектів ОБСЄ в Україні спільно з Верховним Судом, Вищим антикорупційним судом та Інститутом держави і права ім. В. М. Корецького Національної академії наук України.

У вітальному слові Посол, Координатор проектів ОБСЄ в Україні Генрік Вілладсен зазначив, що у фокусі цьогорічного полілогу, який є флагманським заходом, розробленим для того, щоб служити діалоговою платформою для національних стейкхолдерів у сфері правової реформи, – кримінальна юстиція, її ефективність і виклики, які перед нею постають.

«Протягом останніх років українська кримінальна юстиція відчула значні покращення. Однак ще багато чого потрібно зробити. На цьому тлі полілог, як платформа для діалогу та розроблення консенсусу, отримав нове значення та сенс. Шлях до ефективної та узгодженої кримінальної юстиції непростий і досить довгий. Хочу запевнити, що ОБСЄ продовжуватиме підтримувати інституційний розвиток та розбудову спроможності української кримінальної юстиції, судової влади та правоохоронних органів, щоб вони достойно зустріли виклики сьогодення», – наголосив Генрік Вілладсен.

Директор Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України Юрій Шемшученко відзначив унікальну роль правопорядку для прогресивного розвитку українського суспільства. «Злочинність, корупція та інші кримінальні правопорушення руйнують правопорядок, зводять нанівець будь-які політичні, економічні та правові реформи. Забезпечити правопорядок в Україні покликані органи кримінальної юстиції, і слід ставити питання про підвищення ефективності слідчих органів, органів прокуратури та судової системи для забезпечення відправлення правопорядку та захисту прав громадян», – сказав спікер.

За його словами, проблему забезпечення правопорядку не можна вирішити суто арифметичними заходами – зростанням кількості правоохоронних органів, функції яких, на жаль, часто дублюються. Так само не можна знизити рівень корупції лише шляхом створення антикорупційних органів і посилення відповідальності за корупційні діяння.

«Жодна країна не здатна подолати злочинність і корупцію тільки репресивними засобами. Потрібні комплексні програми запобігання злочинності й належні механізми їх реалізації, оновлення системи правової культури і правової свідомості громадян», – зауважив Юрій Шемшученко.

Голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко подякував організаторам заходу, серед яких – міжнародні експерти, судді та науковці, звернувши увагу на те, що таке об’єднання організаторів є вдалим для обговорення важливих питань кримінальної юстиції з теоретичної, практичної та міжнародної точки зору.

«Полілог – це майданчик, на якому ми можемо обговорити проблеми кримінальної юстиції та разом знайти консенсус для їх вирішення. Такі заходи допомагають визначити план відповідних заходів як на найближчу, так і на довгострокову перспективу», – сказав Станіслав Кравченко.

Голова Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду Даниїла Чорненька зауважила, що в законодавстві визначено: судді ВС та вищого спеціалізованого суду, зокрема ВАКС, є національними публічними діячами – особами, які виконують визначні публічні функції.

«Ураховуючи це визначення, суспільство вимагає від нас як бездоганної репутації, так і ідеальних рішень. Сподіваюся, що цей полілог дасть нам можливість наблизитися до того ідеалу, якого від нас чекають. Думаю, що сьогодні ми зможемо обговорити основні проблемні питання і знайти шляхи їх вирішення. Часті законодавчі зміни не дають нам змоги зупинитися на тому, що ми вивчили, знаємо, нам постійно потрібно розвиватися та по-новому оцінювати проблемні питання, які виникають», – розповіла Даниїла Чорненька.

Учасники заходу обговорять виклики й перспективи нинішнього етапу правової реформи щодо питання забезпечення правопорядку в Україні, проблеми застосування законодавства та забезпечення єдності судової практики в контексті ефективності кримінальної юстиції, тренди у протидії корупції як елемента забезпечення правопорядку.

Детальніше про виступи спікерів полілогу читайте в наступних публікаціях ВС.