flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Надія Стефанів розповіла про забезпечення конституційних прав жінок у кримінальних провадженнях

21 грудня 2021, 11:17

20 грудня 2021 року суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Надія Стефанів узяла участь у форумі «Великий діалог, ідея конституціоналізму і права жінок».

Під час відкриття заходу Надія Стефанів звернула увагу на кілька аспектів, які пов’язують права жінок та ідею конституціоналізму. Суддя ККС ВС зазначила, що конституційні положення про рівність прав і свобод усіх громадян, заборону дискримінації за ознакою статі судді застосовують завжди, зокрема, в рішеннях щодо тих справ, у яких жінки звертаються за захистом як трудових прав, права на відпочинок, так і інших прав, гарантованих Конституцією України.

Спікерка нагадала, що в Конституції Української Народної республіки (Статуті про державний устрій, права і вільності УНР), прийнятій Центральною Радою 29 квітня 1918 року, передбачалися положення про те, що користування громадянськими правами має бути рівним для чоловіків і жінок.

Крім того, Надія Стефанів зауважила, що завдяки чотирьом «матерям» Конституції Німеччини 1949 року (авторами Основного закону Німеччини є 61 «батько» та чотири «матері») в її тексті з’явилася норма про те, що «жінки та чоловіки рівні в правах».

«У судовій практиці виникає багато питань, пов’язаних із забезпеченням прав жінок, які потерпіли від насилля, в тому числі домашнього та гендерно зумовленого насильства. У кримінальних провадженнях жінок-потерпілих набагато більше, ніж жінок-обвинувачених. З огляду на це важливим є питання забезпечення прав жінок, реагування на порушення їхніх прав ще на тому рівні, коли можна запобігти вчиненню більш тяжких злочинів щодо жінок», – наголосила доповідачка.

На думку Надії Стефанів, для виконання такого завдання, як забезпечення прав жінок, представники різних органів – правоохоронці, адвокати, судді, правозахисники та інші – повинні об’єднати свої зусилля.

Форум організований Координатором проектів ОБСЄ В Україні, партнери заходу – Конституційний Суд України, Посольство Федеративної Республіки Німеччина (Київ), Урядовий уповноважений з питань гендерної політики, Асоціація жінок-юристок України «ЮрФем».