flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова КАС ВС Михайло Смокович узяв участь в обговоренні законопроєктів щодо удосконалення правових засад діяльності Омбудсмана

17 грудня 2021, 16:54

Голова КАС ВС Михайло Смокович узяв участь у круглому столі «Законодавчі ініціативи, спрямовані на посилення парламентського контролю за додержанням прав і свобод людини і громадянина Уповноваженим ВРУ з прав людини», який організовано Уповноваженим ВРУ з прав людини 17 грудня 2021 року.

У заході взяли участь Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, а також народні депутати, представники органів державної влади, експерти від правозахисних міжнародних і вітчизняних організацій.

Учасникам круглого столу було презентовано розроблені Офісом Уповноваженого пропозиції щодо посилення інституційної спроможності Омбудсмана та розширення механізмів ефективного захисту прав і свобод людини й громадянина. Йшлося, зокрема, про законопроєкти № 5019 – про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правових засад діяльності Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, № 5488 – про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо боротьби з проявами дискримінації.

Як зазначила Людмила Денісова, реалізація цих законопроєктів дасть змогу посилити парламентський контроль за додержанням прав і свобод людини та громадянина Уповноваженим, розширити перелік інструментів Уповноваженого для захисту прав людини і підвищити рівень поінформованості населення про його права й можливості. Омбудсман повідомила, що ці законопроєкти підготовлені із залученням провідних експертів у правозахисній діяльності.

Голова КАС ВС Михайло Смокович висловив підтримку щодо впровадження законопроєктів, які спрямовані на посилення парламентського контролю за додержанням прав і свобод людини Уповноваженим ВРУ, оскільки в цієї інституції багато обов’язків, але механізмів для їх реалізації недостатньо.

Михайло Смокович також розповів про плідну співпрацю з Уповноваженим ВРУ з прав людини щодо удосконалення законодавства, зокрема, щодо захисту прав людей у сфері доступу до публічної інформації. За результатом такої співпраці розроблена постанова пленуму Вищого адміністративного суду України, напрацьована стала судова практика, яку наразі суди ефективно застосовують при розв’язанні судових спорів у таких правовідносинах.

Також очільник КАС ВС зазначив, що проводяться зустрічі з Омбудсманом та її секретаріатом стосовно внесення змін до законодавства щодо більш ефективного розгляду справ, у яких сторонами є іноземці та особи без громадянства.

В адміністративних судів і Уповноваженого ВРУ однакові завдання – захист прав, свобод та інтересів людини, зауважив Михайло Смокович.